Apple este prima companie de tehnologie care vine cu un răspuns oficial după documentele publicate de Wikileaks, susţinând că cele mai multe vulnerabilităţi au fost deja rezolvate.

Wikileaks a dat publicităţii o serie de documente cu scopul de a arăta cum procedează agenţia de spionaj americană CIA pentru a a obţine datele necesare de pe dispozitivele folosite de ţintele sale.


Printre companiile vizare de Wikileaks se numără şi Apple. Documentele arată cum CIA avea la dispoziţie o serie de modalităţi prin care să acceseze sau chiar să controleze dispozitivele produse de Apple.

Pe de o parte, agenţia americană a descoperit cu ajutorul propriilor specialişti vulnerabilităţi ale iPhone-urilor şi iPad-urilor, pe care să le poată folosit pentru spionaj. Pe de altă parte, unele informaţii şi instrumente în acest sens au fost cumpărate de la contractori externi.

Dezvăluirile Wikileaks vizează numeroase companii şi tipuri de dispozitive care au căzut victimă a spionilor americani. Dintre toate, însă, Apple este singura până acum care a emis un răspuns oficial.

Gigantul american a trimis presei o comunicare prin care arată că majoritatea vulnerabilităţilor evidenţiate de Wikileaks au fost reparate şi că se lucrează deja şi pentru repararea celorlalte probleme de securitate.

Apple şi-a construit în ultimii ani o imagine a unei companii căreia îi pasă de securitatea utilizatorilor săi, fiind cea care ieşit cel mai mult în evidenţă, atât tehnologic, cât şi ca marketing, de fiecare dată când a fost cazul. Un exemplu în acest sens a fost refuzul de a oferi acces celor de la FBI la iPhone-ul unui terorist.