Agenţia spaţială americană (NASA) a publicat o fotografie a unui 'răsărit de Terra' văzut de pe Lună realizată la 12 octombrie de sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), în care Pământul apare într-o ipostază splendidă, amintind de o altă imagine celebră, intitulată 'Marmură albastră', obţinută în urmă cu 43 de ani, de astronautul Harrison Schmitt în timpul misiunii Apollo 17.

În noua imagine cu Planeta albastră apărând deasupra orizontului Lunar se distinge în centru continentul african, din care se remarcă galbenul nisipului din Deşertul Sahara, şi se mai văd America de Sud şi Peninsula Arabică, precum şi oceanele Atlantic şi Pacific.

Sonda spaţială LRO a fost lansată la 18 iunie 2009 şi a strâns informaţii deosebit de valoroase, mai ales despre Lună, cu ajutorul celor şapte puternice instrumente optice de la bordul său. LRO asistă zilnic şi la 12 fenomene de 'răsărit de Pământ'.

Fotografia din 12 octombrie 2015 este rezultată din combinarea a 12 imagini captate de sondă printr-o cameră HD de luat vederi Narrow Angle Camera (NAC), care furnizează imagini alb-negru, şi de o cameră de rezoluţie mai mică, Wide Angle Camera (WAC), care dă imagini color.

Prima fotografie de la NASA a unui 'răsărit de Pământ' datează din 1966 şi a fost efectuată de sonda Lunar Orbiter 1, dar cea mai cunoscută imagine de acest gen a fost obţinută în ajunul Crăciunului din anul 1968, de membrii echipajului misiunii Apollo 8, reaminteşte agenţia spaţială americană pe pagina sa de internet.