Medicii ar putea renunţa la seringă în favoarea plasturelui care ar livra medicamentele total nedureros cu ajutorul unor ace miniscule, fără durere, fără sânge şi fără pericolul unui ac contaminat. Ideea nu e nouă, dar s-a lovit de diverse piedici, de la preţul ridicat până la riscul de rupere al mini-acelor. Un grup de la o universitate japoneză a găsit o metodă de a rezolva toate aceste probleme, iar plasturii s-au dovedit chiar mai buni decât acele pentru administrarea unor vacinuri.

Mini-acele sunt atât de mici încât abia străpung primele straturi ale pielii iar apoi se dizolvă exact în vaccinul pe care îl administrează.

Plasturele se spală apoi pur şi simplu cu apă. Tot procesul este nedureros şi nu cauzează sângerări.

Testele făcute în Japonia au arătat că această metodă este mai eficientă şi mai ieftină decât cea în care se folosesc seringile pentru vaccinare.

Pentru a administra un vaccin folosind o seringă este nevoie de personal medical autorizat, ceea ce este problematic mai ales în zonele subdezvoltate ale globului.

Pe lângă asta, seringile trebuie distruse după folosire pentru a preveni transmiterea unor boli, iar incinerarea lor este un proces complicat şi destul de scump.

Ideea cu plasturele nu este chiar nouă, de fapt noutatea constă în faptul că mini-acele sunt solvabile.

În trecut s-au mai încercat plasturi cu ace metalice sau din silicon care se puteau rupe şi cauza probleme.

Cel mai important pas însă va fi administrarea cu ajutorul plasturelui a unor medicamente care azi se administrează sub formă de pastile, cu efecte adverse grave asupra stomacului şi ficatului.

Digi 24