Şcolile din România pot câştiga 5 laboratoare de informatică în cadrul unui concurs ştiinţific interşcolar pe teme de astronomie. Denumit concursului naţional „Nicolaus Copernic”, acesta este destinat instituţiilor din învăţământul preuniversitar.

Echipele de elevi care se înscriu la concurs au ocazia de a câştiga unul dintre cele cinci laboratoare de informatică oferite de sponsorul competiţiei, iar profesorii coordonatori ai echipelor câştigătoare pot câştiga la rândul lor câte un laptop. Concursul urmăreşte să încurajeze interesul pentru astronomie şi pentru ştiinţă, tema fiind ”Cum a apărut şi cum evoluează Universul?”.

Concursul se va derula în perioada 19 februarie – 24 septembrie 2015. Echipele participante trebuie să realizeze o mini-expoziţie pe teme de astronomie şi cosmologie, să organizeze seminarii şi dezbateri şi să promoveze expoziţia şi evenimentele aferente în şcoală şi în comunitate.

Concursul naţional „Nicolaus Copernic” este organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR).

”Este pentru a doua oară când asociaţia noastră organizează o competiţie naţională interşcolară, după succesul pe care l-a avut în 2012 concursul „Emil Racoviţă”, la care s-au înscris peste 120 de şcoli. De această data, am ales să ne axăm pe cosmologie; încercăm să le deschidem copiilor apetitul pentru ştiinţă, pentru astronomie, pentru subiecte care nu sunt, de obicei, abordate în cadrul învăţământului preuniversitar. De asemeni, vrem să evidenţiem rolul important pe care astronomia îl joacă în înţelegerea locului omului în univers şi să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că, de 20 de ani, această materie nu se mai studiază în şcolile din România”, a declarat Toma Pătraşcu, preşedinte ASUR, potrivit unui comunicat de presă.

Startul concursului a fost dat joi, 19 februarie, în ziua aniversării naşterii lui Copernic, prin intermediul unei conferinţe organizate în cadrul Institutului Polonez din Bucureşti.

Concursul ”Nicolaus Copernic” este organizat de ASUR şi este sponsorizat de System Plus, partener HP şi Dell în România.