Videoclipul piesei "Gangnam Style", al rapperului coreean Psy, ocupă prima poziţie în topul 10 al celor mai vizionate clipuri de pe site-ul YouTube, clasamentul fiind realizat la împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea platformei online, informează hollywoodreporter.com, scrie Mediafax.

Pe 14 februarie 2005, platforma online YouTube a fost lansată, iar, pe 23 aprilie, un clip de 18 secunde încărcat de utilizatorul Karim, denumit "Me at the zoo", a devenit primul videoclip distribuit al site-ului.

După 10 ani, YouTube a devenit un fenomen global, cu peste un miliard de utilizatori şi 300 de ore de filmări încărcate pe site la fiecare minut.

Unele dintre filmuleţele încărcate pe platforma YouTube au devenit virale şi au fost vizionate de un număr foarte mare de internauţi. Într-un top 10 al celor mai vizionate clipuri pe YouTube se află videoclipul "Baby", al cântăreţului Justin Bieber, precum şi filmuleţul "Charlie bit my finger".

Astfel, pe primul loc în topul celor mai vizionate clipuri pe YouTube se situează videoclipul rapperului korean Psy "Gangnam Style", care însumează peste 2,2 miliarde de vizualizări de la lansarea sa, pe 15 iulie 2012.

Succesul piesei a forţat compania Google, care deţine platforma YouTube, să schimbe algoritmul de contorizare când clipul a atins 2.147.483.647 de afişări, aceasta fiind valoarea maximă pe care sistemul informatic o putea afişa, folosind un sistem pe 32 de biţi.

Google a anunţat că, atunci când YouTube a fost creat, nimeni nu şi-a imaginat că un videoclip va ajunge să fie vizualizat de atât de multe ori. "Dar asta era înainte de a-l fi întâlnit pe Psy", a spus compania, care a precizat că a schimbat algoritmul de contorizare, trecând la unul pe 64 de biţi, a cărui valoare maximă ce poate fi afişată în dreptul vizualizărilor unui videoclip este 9.223.372.036.854.775.808.

Când numărul maxim al vechiului algoritm a fost atins, niciun utilizator al YouTube nu a remarcat că algoritmul de contorizare nu mai funcţiona pentru videoclipul lui Psy. Utilizatorii au putut urmări imaginile în continuare, dar afişările nu mai puteau fi contorizate peste valoarea maximă.

Topul este completat de clipul "Baby", al lui Justin Bieber (feat. Ludacris), care a fost lansat în 2010 şi are 1,1 miliarde de vizualizări, urmat de videoclipul piesei "Party Rock Anthem", a lui LMFAO (feat. Lauren Bennett şi GoonRock), care însumează 818,7 milioane de vizualizări, de la lansarea sa, pe 8 martie 2011.