Organizaţia Freedom House a publicat un raport prin care afirmă că libertatea de exprimare pe internet a avut, anul acesta, de suferit în urma sporirii cenzurii în tot mai multe ţări, pretextul autorităţilor fiind adesea operaţiunile de spionaj electronic practicate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA, transmite AFP, citată de Agerpres.
Conform documentului, libertatea pe internet s-a restrâns în 36 din cele 65 de ţări analizate.
"Unele ţări adoptă legi care legitimează represiunea deja existentă şi efectiv consideră disidenţa online drept infracţiune. (...) Tot mai mulţi oameni sunt arestaţi din cauza activităţii lor pe internet şi se fac tot mai multe presiuni asupra mass-media online pentru a-şi cenzura singure conţinutul sau sunt ameninţate cu acţiuni în justiţie, iar companiile private trebuie să facă faţă solicitărilor guvernelor de a le furniza date sau de a le şterge", se precizează în raport.
Ţara care respectă cel mai puţin libertatea pe internet este, potrivit Freedom House, Iranul, urmată de Siria, China, Cuba, Etiopia şi Uzbekistan. Dintre ţările analizate, 19 sunt considerate ca respectând pe deplin libertatea pe internet, cel mai bun scor obţinându-l Islanda şi Estonia, 31 o respectă parţial, iar 19 nu o respectă. România nu este cuprinsă în analiză.
Cu toate acestea, precizează aceeaşi sursă, în majoritatea statelor se observă o diminuare a libertăţii pe internet, 41 de ţări adoptând sau propunând legi ce limitează libertatea de exprimare în mediul online sau transformă în delicte unele activităţi pe internet. Totodată, subliniază Freedom House, s-a constatat o intensificare a supravegherii internetului de către autorităţi. Astfel, în 38 din cele 65 de state, mai ales în cele din Orientul Mijlociu şi Africa, au existat persoane arestate ca urmare a poziţiilor politice exprimate pe internet.