Autoritatea Bancară Europeană (ABE) le cere băncilor europene să se abţină de la a le oferi clienţilor conturi în monede virtuale, precum bitcoin, până când nu va fi pus la punctul cadrul de reglementare, se arată într-un studiu al ABE, publicat vineri.

Autoritatea a identificat peste 70 de riscuri la adresa utilizatorilor, a participanţilor de pe piaţă şi a sistemului financiar (precum spălarea de bani şi alte infracţiuni financiare), care ar putea apărea ca urmare a răspândirii monedelor virtuale pe o piaţă nereglementată.

"Un mecanism de monedă virtuală poate fi creat, iar ulterior funcţionarea sa poate fi modificată de oricine, şi chiar anonim, în cazul unor scheme descentralizate ca Bitcoin, de oricine dispune de o putere informatică suficientă", transmite sursa citată.

De aceea, ABE sfătuieşte organismele naţionale de supraveghere să "descurajeze instituţiile financiare de la a achiziţiona, a deţine sau a vinde monede virtuale".

Totuşi, Comisia Europeană este entitatea ce trebuie să vină cu propuneri privind cadrul de reglementare. Aceste propuneri este necesar să fie aprobate de statele membre şi de Parlamentul European.

Bitcoin (lansată în ianuarie 2009) este un nou tip de monedă electronică digitală, bazată pe un algoritm special. Moneda virtuală nu este susţinută de vreo bancă centrală sau de vreun guvern şi nici de active fizice. Valoarea acestei valute depinde de încrederea oamenilor în ea. Bitcoin poate fi schimbată online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele) sau folosită pentru cumpărături, chiar dacă marii retaileri, precum Amazon.com, nu o consideră încă o formă acceptată de plată.