Un copil frumos, din toate punctele de vedere. O fetiţă de 12 ani (chiar dacă se supără când îi spui fetiţă) cu un talent pe care are toate şansele să şi-l concretizeze. Ea este Emilia Florentina Coman, vicecampioană naţională la şah, la categoria ei de vârstă.

În afara prietenilor, a colegilor de şcoală (este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza din Ploieşti) şi a colegilor de club, prea puţini sunt ploieştenii care au auzit despre Emilia şi despre performanţele ei. O mână de om cu o minte ascuţită, jovială şi dedicată şahului, Emilia este o prezenţă agreabilă şi este genul acela de copil pe care l-ar dori orice părinte.

Acum traversează acea perioadă în care şahul este viaţa ei. Şi, cu aripile întinse, vrea să zboare peste cele 64 de pătrăţele în fiecare zi.

În septembrie, Emilia va participa la Campionatul European. Va ajunge acolo graţie Jurnalului Prahovean şi Fundaţiei George Botez. Asta pentru că, după ce începi să o cunoşti pe Emilia, îţi dai seama că merită să pariezi pe viitorul ei.

Chiar dacă rezultatele nu vor fi imediate, la nivel continental sau mondial, Emilia Coman are toate şansele să devină un reper valoric în şahul românesc. Depinde în primul rând de ea, dar şi de ploieştenii care pot trece dincolo de ideea că sportul nu înseamnă doar fotbal şi care apreciază efortul intelectual în detrimentul aceluia fizic.