Mircea Sandu (67 de ani), fostul şef al Federaţiei Române de Fotbal, a fost trimis în judecată de către DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), alături de alţi 2 inculpaţi, pentru „constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani”, informează g4media.

Sandu şi alţi 2 inculpaţi şi-au însuşit suma de 3.895.590,34 de lei pentru construirea bazei de pregătire de la Buftea, dar această sumă nu a fost folosită în mod corespunzător. Anchetatorii susţin că sumele folosite la construcţie au fost mărite. Baza a fost construită de Federaţie între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, costând 3,5 milioane de euro. Sumele de construcţie şi de proiectare au fost considerate nejustificat de mari de procurorii DIICOT.


„Prin rechizitoriul din data de 05.10.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 3 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.

În cauză s-a reţinut faptul că în perioada 2009-2010, cei trei inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop însuşirea din patrimoniul unei instituţii cu profil sportiv a sumei de 3.895.590,34 de lei, provenită din încheierea unui contract de execuţie lucrări având ca obiect construcţia unui centru de fotbal pe raza localităţii Buftea, judeţul Ilfov.

În vederea atingerii scopului infracţional, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepiză şi subantrepiză între mai multe societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu instituţia cu priofil sportiv. O parte din aceste sume au revenit ulterior membrilor grupării infracţionale disimulate sub forma „restituire împrumut asociat”, „dividende”, etc.”, se arată în comunicatul DIICOT.