Chiar nu a fost o glumă, LPF şi FRF se pregătesc să mute Liga 1 în Antalya. Echipele ar pleca în Turcia peste două sau trei săptămâni şi ar rămâne acolo două luni. GSP dezvăluie mai jos cât costă afacerea şi cine e agentul care o intermediază, omul pe care Federaţia îl acuza în 2018 că o păcălise.

 

Planul discutat ieri în videoconferinţă a sunat fantasmagoric, disputarea ultimei părţi a sezonului în Antalya, însă nu e doar o idee care le-a apărut brusc şefilor din fotbal, în timpul unei discuţiide la distanţă. Ei au deja toate datele stabilite, chiar pregătesc mutarea campionatului în Turcia!

 

Liga 1 în Antalya » Care sunt amănuntele pe care le-au stabilit:

 

Echipele vor călători peste două sau peste trei săptămâni, cu zboruri charter. Vor reporni în Antalya pregătirea, ca şi cum ar fi presezon, apoi vor avea loc acolo toate meciurile care au mai rămas de jucat. Din playoff mai sunt de disputat opt etape. Din playout, douăsprezece. Partidele ar începe în iunie şi ar dura până spre sfârşitul lunii următoare.

 

Fotbaliştii vor fi izolaţi în hoteluri, în camere single. Costul: 40 de euro pe noapte fiecare cameră. Toată acţiunea va dura şaizeci de zile, ceea ce înseamnă că doar cazarea o să coste un milion de euro! Plus transportul, plus închirierea stadioanelor pentru meciurile oficiale. Ar ajunge spre două milioane de euro toată afacerea.

 

Stadioanele constituie o grijă importantă. Hoteluri sunt foarte multe în Antalya şi sunt aproape goale în perioada aceasta, terenuri de antrenament sunt sute, aproape fiecare hotel deţine o bază de pregătire proprie. Doar că stadioanele pentru meciuri trebuie să îndeplinească nişte criterii după care erau evaluate arenele şi în România, la acordarea licenţelor. Meciuri disputate pe terenuri de antrenament fără tribune ori n-ar putea să fie produse pentru TV, ori ar fi televizate în condiţii foarte proaste.

 

Organizatorul întregii acţiuni: Cristian Voicu. Fin al familiei Reghecampf, aflat în anturajul FCSB în perioada în care Laurenţiu îi conducea pe roş-albaştri, el e apropiat şi de Federaţia, în baza amiciţiei cu Gabriel Bodescu, secretarul general adjunct. Gazeta a dezvăluit în 2018 că Voicu organizase un turneu al naţionalei, tot în Antalya. Nu existase vreo licitaţie, FRF nici nu era obligată s-o organizeze, iar societatea lui Voicu nu avea licenţă de operator turistic. Federaţia a reacţionat după publicarea articolului: „Am plătit către MC Sports Travel doar un avans de 54.500 de euro. FRF a primit din partea firmei facturi de 82.020 de euro, care au fost refuzate la plată, deoarece firma nu organizase două partide amicale cu caracter internaţional şi, potrivit contractului, trebuia să plătească penalităţi de 30 la sută din valoarea totală a acestui contract". Voicu n-a respectat înţelegerea cu FRF, dar instituţia apelează acum din nou la el!

 

„Antalya este cea mai bună variantă pentru a încheia sezonul, e singura zonă în care se găsesc hoteluri pentru toată lumea. Eu am fost consultat în această privinţă. Staţiunile nu sunt populate acum, aşa că riscul de contaminare ar fi foarte mic

 

Echipele s-ar antrena două sau trei săptămâni în izolare, după care ar juca meciuri la fiecare trei zile, ca să putem termina mai repede. Toţi jucătorii vor fi testaţi înainte de plecarea spre Antalya, apoi în Turcia va mai avea loc o testare. Acelaşi tratament le va fi aplicat şi jurnaliştilor care vor face deplasarea"

 

Cristian Voicu, la TV Digi Sport

 

Marius Şumudică: „Turcii vor să joace şi ei tot în Antalya!"

Marius Şumudică a aflat că şi conducerea fotbalului din Turcia s-a gândit la un plan similar, toate echipele din prima ligă să fie mutate pentru două luni în Antalya şi să consume acolo partidele care au mai rămas să fie jucate.

 

Ceea ce le-ar îngreuna şi mai tare românilor tentativa de a găsi în zonă arene bune pentru meciuri oficiale. Şumi, aflat sub contract cu Gaziantep, se află în Bucureşti acum şi aşteaptă veşti ca să afle când ar trebui să se întoarcă în Turcia pentru reluarea pregătirii.

 

„În zona aceea există un singur stadion foarte bun, al lui Antalyaspor şi mai e relativ aproape Alanya. Plus arena Mardan, care e mică, probabil ceva mai mult de o mie de locuri", a explicat antrenorul. Stadionul Mardan e al unui azer care deţine şi un hotel cu acelaşi nume, al cărui gard e suflat cu aur.

 

Temperatura medie: 30 de grade!

O problemă pentru echipele româneşti o va constitui căldura. În iunie, temperatura medie din Antalya e de 30 de grade. Umiditatea face ca vremea să fie suportată cu greu. Şumudică nu a jucat vara cu echipele pe care le-a antrenat în Turcia, dar cunoaşte condiţiile: „Am fost acolo în vacanţe şi sunt şi zile cu 37 de grade! Dacă un jucător face un sprint, îşi stoarce imediat tricoul! Acolo degeaba le dau medicii vitamine, minerale, că fotbaliştii le-ar pierde pe toate prin transpiraţie de la prima alergare!"

 

Liga plăteşte şi recuperează banii

Continuarea sezonului în Antalya constituie un plan cu care au fost de acord LPF, cluburile, Federaţia. Liga Profesionistă s-a angajat să suporte costurile deocamdată şi să recupereze suma ulterior, din drepturi TV. Firma care deţine drepturile de transmitere a Ligii 1 mai are de achitat, pentru acest sezon, doar două milioane de euro din totalul de 28 de milioane, tariful pentru o stagiune completă.

 

Acţiunea din Antalya ar consuma tot restul pe care îl mai au de plătit televiziunile! Şi atunci, de ce mai ţin cluburile să joace ultimele etape? Drepturile TV au fost deja achitate în avans, pentru meciuri care încă nu au fost disputate. Blocarea campionatului la momentul actual ar putea atrage sancţiuni din partea societăţii care a plătit pentru servicii care nu i-au mai fost livrate.

 

Repornirea campionatului ar debloca şi contractele cu sponsorii, care au notificat echipele că nu au de gând să mai achite sumele din contracte, din moment ce nu mai beneficiază de publicitate în perioada aceasta în care nu mai sunt nici meciuri, nici conferinţe de presă.

 

„Şi cu Liga 2 ce facem?"

Liga Profesionistă îşi permite să susţină financiar deplasarea echipelor în Antalya, dar ce se va petrece cu eşalonul secund? Este exclus ca şi formaţiile din „B" să petreacă două luni în Turcia. Claudiu Niculescu o preluase pe CS Mioveni exact înainte să fie oprit fotbalul, nici n-a apucat să-i conducă pe argeşeni în vreun meci.

 

El nu vede acum nici o soluţie clară: „Echipele din liga a doua nu au cum să stea cu lunile prin hoteluri, că n-au bani! Un cantonament obişnuit de 12 zile costa cam 25.000 de euro. Cum să ne permitem să plătim cazarea pentru o lună? Şi să mai luăm şi camere single!". Claudiu crede că finalul stagiunii ar putea constitui un fiasco: „Fără o pregătire de minimum patru săptămâni, ultimele etape vor arăta ca miuţele pe care le mai jucăm noi din plăcere, nu vor mai avea o mare legătură cu fotbalul profesionist! După o pauză de două luni, jucătorii n-au cum să se mai apropie de nivelul pe care îl aveau înainte. O să vedem un joc la întâmplare, totul în funcţie de noroc. Sunt avantajate cluburile cu loturi mari. CFR era oricum favorită, în situaţia asta cred că ar avea şanse spre sută la sută de a rămâne campioană, din moment ce Dan Petrescu are vreo trei echipe la dispoziţie".

 

 

 

Sursa: www.gsp.ro