Ilie Năstase, condamnat în februarie la 9 luni şi 10 zile de închisoare cu amânarea executării pentru că a condus beat şi apoi fără permis, a primit motivarea deciziei Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti. Motivele amânării sunt controversate.

Curtea de Apel subliniază că, deşi fapta comisă de fostul tenismen e una gravă, trebuie ţinut cont de performanţele avute de acesta în întreaga carieră, potrivit g4media.ro.

Într-un stat de drept, refuzul unei persoane de a se supune solicitărilor poliţiei şi plecarea din locul respectiv fără acordul organelor de ordine ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat (fiind necesară urmărirea inculpatului în trafic) prezintă o gravitate deosebită.

După cum a reţinut şi prima instanţă, inculpatul are vârsta de 72 de ani, este căsătorit, are studii medii şi este bine integrat în societate şi familie, nefiind cunoscut cu antecedente penale. De asemenea, acesta a fost unul dintre cei mai importanţi jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 şi 1973. În 2005 „Tennis Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”.

A fost desemnat de patru ori «Cel mai bun sportiv român al anului» (în 1969, 1972, 1973 şi 1974). Printr-un decret prezidenţal din 1 decembrie 2008, Ilie Năstase a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării.

În acord cu prima instanţă, Curtea apreciază că elementele de natură personală mai sus menţionate, alături de conduita de recunoaşere şi cooperare adoptată în cursul procesului penal, dovedesc că reintegrarea socială a inculpatului se poate realiza şi prin amânarea aplicării pedepsei, nefiind necesară o modalitate de individualizare mai aspră”, se arată în motivare.

Ilie Năstase a fost condamnat la 9 luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Sectorului 1, după ce în mai 2018 a fost prins băut la volan şi s-a sustras recoltării probelor biologice.

El a fost acuzat că a refuzat prelevarea probelor biologice, după ce pe data de 25 mai 2018, în jurul orei 4:45, pe Şosea Nordului din Capitală, a fost prins la volan după ce consumase alcool. La momentul respectiv poliţiştii i-au cerut lui Năstase să fie testat cu aparatul alcooltest, moment în care fostul sportiv a devenit recalcitrant şi a adresat injurii poliţiştilor.

Ulterior a fost încătuşat şi dus la sediul INML pentru recoltarea de mostre biologice. A refuzat şi i s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. La câteva ore distanţă de la incident, Ilie Năstase a fost prins din nou de un echipaj al poliţiei conducând un scuter fără permis.