Aeroclubul României organizează în Prahova “Ziua porţilor deschise la Aerodromul din Strejnic”. Organizatorii au anunţat demonstraţii aeriene care vor fi executate de cei mai cunoscuţi  specialişti în domeniu, pe afişul evenimentului anunţat figurând: Hawks of Romania, Blue Wings Romania, White Wings. Evenimentul de sâmbătă prefaţează un alt punct important din programul Aerodromului Gheorghe Bănciulescu de la Strejnic:  Campionatele Europene şi Cupa Mondială de Paraşutism, competiţii la care vor participa sportivi din România, Belarus, Republica Cehă, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Qatar, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

“Ziua Porţilor Deschise la Aerodromul din Strejnic” are loc pe data de 17 august, începând cu ora 18.00.

Tot începând de sâmbătă, Strejnicul găzduieşte un eveniment sportiv de avengură mondială: Campionatele Europene şi Cupa Mondială de paraşutism – 10th FAI World Cup of Canopy Formation şi 8th FAI European Canopy Formation – la care participă  sportivi din România, Belarus, Republica Cehă, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Qatar, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Conform programului acestei competiţii, delegaţiile participante vor ajunge în Prahova chiar la sfârşitul acestei săptămâni, competiţiile –care vor include şi salturi în formaţie cu paraşuta – fiind programate duminică, luni şi marţi, evenimentul urmând să se încheie pe 21 august, odată cu plecarea concurenţilor.

Este al doilea an succesiv în care Strejnicul găzduieşte competiţii de top din sporturile aeronautice. Anul trecut, tot pe aerodromul de lângă Ploieşti a avut loc Campionatul Mondial de Acrobaţii Aeriene cu Avionul.

Aeroclubul de la Strejnicu a fost înfiinţat în anul 1936, din iniţiativa unui colectiv condus de ing. George Ţintă, pentru propagandă aviatică şi formarea de piloţi şi tehnicieni. Din fondurile strânse şi din cotizaţii, subvenţii şi ajutoare date de autorităţile şi societăţile petroliere din regiune de la acea vreme, aeroclubul a inaugurat, în anul 1936, pe terenul de la Strejnic, o şcoală de zbor cu motor, dotată cu patru avioane noi tip Bücker Jungmann şi încadrată cu instructori şi personal tehnic necesar, director şi şef de pilotaj fiind numit chiar profesorul ing. Ţintă.

În perioada 1936-1942, şcoala a format 199 de piloţi gradele I şi II. În februarie-martie 1945, problemele economice şi politice naţionale au impus restrângerea temporară a activităţilor sportive aviatice şi desfiinţarea, printre altele, şi a acestui aeroclub.

Dar, în anul 1948, Şcoala de zbor de la Strejnic se redeschide, iar din anul 1952 începe şi formarea de paraşutişti sportivi. În 1959, şcolile de zbor de la Strejnic şi Ghimbav rămân singurele în funcţiune, iar din anul 1962 activitatea de zbor cu motor a fost orientată numai către obţinerea de performanţe. În acest scop, aeroclubul a început pregătiri în vederea participării la competiţiile naţionale şi internaţionale, iar un an mai târziu a demarat şi antrenamentele pentru planorism de performanţă.