Sezonul 2018-2019 al Ligii 2 are toate şansele să strângă în tribune mai mulţi spectatori decât Liga 1. În weekendul ce tocmai a trecut, trei din cele patru echipe de tradiţie reînfiinţate după ce au dat faliment în 2016 – Petrolul, Farul şi U Cluj – au promovat oficial din Liga 3 în Liga 2, spre marea satisfacţie a fanilor care le-au susţinut, inclusiv financiar, în toată această perioadă critică, scrie liga2.prosport.ro
Cele trei li se alătură altor echipe cu nume grele în istoria fotbalului românesc, toate aflate momentan în liga secundă: FC Argeş, Poli Timişoara, UT Arad, Ripensia – posibil şi Chindia, dacă această ultimă formaţie nu reuşeşte să câştige barajul de promovare cu ocupanta locului 6 din faza play-out a Ligii 1. La un loc, aceste cluburi – chiar dacă nu toate reprezintă nişte forţe în plan sportiv – au 15 titluri ale României în palmares.
Pentru Liga 2, această infuzie masivă de nume mari ar putea duce la relansarea unui campionat ruinat, foarte slab valoric, scufundat în suspiciuni legate de corupţie şi grav afectat de deciziile proaste ale FRF. În ultimele sezoane, după ce Burleanu a decis ca Liga 2 să treacă de la formatul cu două serii în care se juca play-off şi play-out la o singură serie de 20 de echipe, nu a existat, practic, nicio ediţie care se se termine în formulă completă. Dărâmate de cheltuielile financiare mult crescute, înşelate de federaţie, care le-a promis iniţial că le va acoperi costurile suplimentare prin obţinerea a 1.000.000 de euro din drepturile TV, multe cluburi se chinuie să termine campionatul (unele nu reuşesc).
Culmea e că actualul preşedinte al FRF, Răzvan Burleanu, s-a lăudat în primăvara acestui an că aduce bani din drepturile TV pentru cluburile din Liga 2. Suma este mai mică de 400.000 de euro, deşi iniţial li se spusese conducătorilor că vor împărţi 1.000.000, apoi – 700.000 de euro.
Noua formulă a Ligii 2 are însă şanse să devină mai atractivă, în următorul sezon, nu doar prin ascensiunea unor cluburi sprijinite financiar fie de companii private, fie de autorităţile locale. Alte două circumstanţe vor cântări greu:
1. Va creşte numărul oraşelor mari implicate
şi
2. Există toate şansele ca Burleanu să decidă în scurt timp, în Comitetul Executiv al FRF, să reformeze sistemul competiţional, asigurând la sfârşitul sezonului viitor promovarea a minimum patru echipe din Liga 2 în Liga 1.
1. După toate probabilităţile, din vară meciurile Ligii 2 se vor juca în Piteşti, Timişoara, Arad, Ploieşti, Bucureşti, Cluj, Oradea, Constanţa, Bacău (din Seria 1 a Ligii 3 a promovat Aerostar Bacău). Aşa cum am scris şi mai sus, în funcţie de rezultatul barajului pentru Liga 1, e posibil ca şi Târgovişte să se alăture acestor oraşe importante.
2. Preşedintele FRF şi-a exprimat deja, în repetate rânduri, intenţia de a mări, din sezonul 2019-2020, numărul de echipe din Liga 1 de la 14 (câte sunt acum) la 16. Această decizie se poate lua, fără probleme, în Comitetul Executiv al FRF, aflat într-o stare de totală subordonare actualului ocupant al Casei Fotbalului. Este important de spus că Burleanu nu are nevoie de acceptul Ligii Profesioniste de Fotbal pentru a adopta această schimbare.
Planul lui Burleanu e ca la finalul campionatului 2018-2019 să retrogradeze două echipe din Liga 1 (locurile 13 şi 14) şi să promoveze direct locurile 1, 2, 3 şi 4 din Liga 2. Există şi ideea ca locul 5 din Liga 2 să dea un baraj de promovare-retrogradare cu ocupanta locului 12 din Liga 1.
Această măsură ar însemna o şansă în plus pentru echipele din oraşele mari să promoveze în primul eşalon, acolo unde – din foarte multe motive – interesul pentru competiţie a scăzut dramatic în ultimii ani.