Simona Halep, locul I WTA, a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 6-3, 6-0, de jucătoarea japoneză Naomi Osaka, locul 44 WTA, în semifinalele turneului de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells. 

Vineri, după ora 22.15 la Indian Wells, când a început a doua semifinală, Simona Halep a continuat să fie nervoasă şi grăbită, ca în alte meciuri din trecutul ei mai îndepărat, dar şi ca în timpul partidei anterioare, cu Petra Martici.

În mod inexplicabil, Halep s-a enervat mai devreme decât de obicei, spre  finalul primului set, şi s-a adâncit într-o stare de blocaj psihic, din care nu a mai ieşit. A rezultat un număr mare de erori neforţate în dreptul numărului 1 mondial (27, faţă de 20 adversara, în numai 63 de minute), duble greşeli, soluţii neinspirate din poziţii favorabile, avantaje rispite.  Naomi Osaka nu a jucat altceva faţă de partida disputată împotriva jucătoarei române în optimi la Australian Open şi pierdută cu 3-6, 2-6. Ea a etalat acelaşi joc cu schimburi scurte şi cu lovituri puternice. Însă a avut în plus mai multă precizie, mai multă răbdare şi o adversară care i-a pus totul pe tavă.

În primul set, Halep a avut mingi de break la toate ghemurile de serviciu ale japonezei, cu excepţia ultimului. Nu a reuşit să fructifice decât una, de rebreak, la 0-2. Românca a egalat la 2, apoi la 3-4 a avut 40-15, dar a pierdut ghemul.

Din acel moment, pe teren a rămas numai Osaka, care a pus capăt primului set, cu 6-3, după 34 de minute.În setul secund, Halep a cerut intervenţia lui Darren Cahill, la scorul de 3-0.
"Până la 3-3 totul a fost în regulă. Ce se întâmplă? Nu eşti tu, nu este jocul tău", a întrebat-o Cahill pe Simona Halep şi, văzând că nu primeşte niciun răspuns, a continuat cu indicaţiile tactice.

La rândul ei, Halep a continuat jocul fără chef, cu senzaţia că abia aştepta să-l termine. Şi l-a încheiat, cu 0-6, după 63 de minute şi după un ultim ghem ceva mai disputat.

Osaka a obţinut astfel prima victorie în faţa Simonei Halep, în patru meciuri. Ea va evolua în finală cu rusoaica Daria Kasatkina, locul 19 WTA şi cap de serie numărul 20, un duel al jucătoarelor de 20 de ani.

Calificarea în semifinale este recompensată cu un premiu de 327.965 de dolari şi cu 390 de puncte WTA.

Simona Halep a câştigat ediţia din 2015 a turneului de la Indian Wells, iar anul trecut a fost eliminată în turul al treilea, de jucătoarea franceză Kristina Mladenovic, cu scorul de 6-3, 6-3.

Halep îşi va păstra locul I WTA în ciuda acestei înfrângeri. Ea va evolua săptămâna viitoare la un al turneu de categorie Premier Mandatory, la Miami Open.