Am încercat să nu scriu despre meciul României la cald, pentru că nu prea găseam cuvinte potrivite pentru a fi suportate de către toată lumea. Ştim cu toţii, unii sunt mai delicaţi, nu suportă înjurăturile! Aşa că am lăsat să treacă timp, pentru a scăpa de această problemă. Un prieten mi-a amintit, zilele trecute, de Zorba Grecul. Nu pentru că se gândea la meciul Grecia – România, ci pentru că a urmărit filmul. Replica lui Zorba, plasată în titlul acestui material, conturează perfect ceea ce s-a întâmplat aseară la Pireu. România a avut o frumuseţe de susţinere din tribune şi a replicat printr-o catastrofă de meci. O bătaie de joc la adresa românilor, care chiar au sperat că au de ce să se simtă mândri de echipa lor naţională. Au sperat degeaba, pentru că infractorul din fruntea staff-ului tehnic pierduse meciul dinainte să înceapă. Infamul, mojicul, moftangiul şi barbugiul, toţi îngrămădiţi sub pielea lui Piţurcă, şi-au bătut joc de fotbal. Dacă nu cumva o fi vrut Piţi să-i dea una peste nas lui Ghiţă: Ce, mă! Televiziunea ta transmite meciul? Lasă că îţi arăt eu bătaie de joc! Nu faci tu audienţă pe norocul meu!

Asta ar putea fi singura explicaţie pentru abracadabranta formulă de echipă pe care a imaginat-o la meciul acesta. Gardoş, panarama aia de fundaş de care făcea mişto Marinescu încă de pe vremea când marele stoper juca pe la Chiajna, Tănase, idolul repetenţilor din fotbal şi Torje, bezmeticul rătăcit prin partea dreaptă, au fost, din nou, preferaţi de către Piţi. Că doar nu putea să apeleze la Maxim, idol pe bune în Bundesliga, sau la Grozav, care şi când nu are chef e mai util decât Tănase. Oricum, sublim a fost Cociş, care, e drept, s-a simţit un pic stingher fără Florescu lângă el! Penibilul antrenor al României ne-a făcut de râs. Ne-au luat grecii lui Zorba la mişto! Aceiaşi greci care aveau cea mai clară victorie din preliminarii cu Liechtenstein, 2-0. Ne-au dat nouă trei, pentru că a mai scos şi Lobonţ, pe final de joc, vreo două goluri.

La final, Piţi a dat din umeri, dar ne-a asigurat de un lucru: “Avem probleme pentru retur, nu joacă Bourceanu şi Lazăr, dar vom avea unsprezece jucători pe teren!”

Acum, omul e chiar nesimţit dacă ne crede tâmpiţi pe toţi. El dă senzaţia că poate să spună orice, că poate maltrata naţionala cum vrea el, doar pentru că a avut noroc chior. Până aseară. Piţi este singurul antrenor din lume care nu antrenează fotbalul, ci norocul. Este singura tactică pe care o ştie!

Ca şi când nu era suficient că ne îngropase Piţurcă în haznaua ruşinii, am mai urmărit şi emisiunea de după, de anliză, în care o fătucă s-a făcut de râs când a spus: Hai să vedem cu au marcat grecii primul meci!, în care Mircea Rădulescu mi-a întărit ideea că pare a avea un uşor retard, fotbalistic, şi în care singurul om care a spus cu adevărat ceea ce trebuia era la Pireu şi se numea Pătraru!

Toate elementele constitutive fiind enunţate, odată cu ora stingerii, a venit şi concluzia: Ce frumuseţe de catastrofă!

De ce oi fi pierdut eu timpul la meci, în loc să revăd Zorba Grecul?