Când ai fost peste 60 de ani pe stadioane, crezi ca le-ai văzut pe toate. Ei bine, nu! Ceea ce ai văzut într-o seară caldă de iunie, pe arena cea mai dragă a ploieştenilor, NU AI MAI VĂZUT NICIODATĂ! Pe un stadion ocupat de peste 12.000 de fani fabuloşi ai echipei lor de suflet, FC PETROLUL PLOIEŞTI, înainte de - mare atenţie! - un meci de baraj de promovare în Liga a III-a, a fost pus în scenă un super-show. Unul care face deja înconjurul nu numai al României, ci şi al Europei, ba poate chiar şi al mapamondului!

Cu o peluză plină cu 2.000 de scuturi de mari dimensiuni, cu o imagine cât toata lungimea ei, cu figuri de spartani luptând pentru prezentul şi viitorul lor, într-un 3D care te-a lăsat fără grai, cu mesaje cu semnificaţie clară, cu o tribună făcând parte din acelaşi spectacol magnific 3D, cu culori galben-albastre de jur împrejur, şi cu încă o peluză atrasă în aceeaşi temă: PETROLUL ŞI SCUTUL SĂU! Toate acestea - după o defilare a fostelor glorii, aplaudând întregul stadion şi fiind aplaudate, la rândul lor, cu aceeaşi dărnicie, de miile de simpatizanţi ai Petrolului, care au regăsit drumul spre TEMPLUL lor, arena Ilie Oană! Cu un schimb imaginar de ştafetă la centrul terenului, pentru lovitura de începere onorifică a partidei, Seniorul Mircea Dridea conducându-l într-acolo pe fiul căpitanului de-acum al Petrolului, Claudiu Tudor, alături de Silviu Crângaşu, fost fotbalist al găzarilor şi actual preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Prahova, a cărui eşalon de elită “lupii” l-au câştigat detaşat!



Şi-a urmat meciul, de fapt returul dublei manşe de baraj de promovare în Liga a III-a, dintre FC Petrolul şi Dentaş Tărtăşeşti, ultima fiind campioana merituoasă a unui judeţ vecin, Dâmboviţa. Un meci care a început cu o lovitură de teatru - un gol al oaspeţilor marcat în minutul 8, de la peste 35 de metri, decătre masivul atacant Florin Leţu! Deşi împinşi de la spate de un întreg stadion, ca o uriaşă galerie, băieţilor lui Tavi Grigore şi Gică Liliac le-a trebuit un ceas să egaleze brava echipă a Dentaşului., o surpriză neaşteptată pentru toţi. Ieşind de la vestiare cu un 0-1 trecut pe singura tabelă ce a funcţionat sâmbătă seara pe “Ilie Oană”, găzarii au apăsat pe acceleraţie, au ratat o ocazie imensă, prin Răzvan Catană, dar apoi a venit şi izbăvirea: angajare de manual pe dreapta a lui Daniel Chiriţă pentru Nini Popescu, urmată de o centrare direct pe stângul lui Adrian Vintilă şi un şut sub bară, fără preluare. Însă, reduta Dentaşului a continuat, apoi, să reziste.

Dar, odată cu imensa surpriză a serii, intrarea pe teren, ca jucător, a… preşedintelui executive al FC Petrolul, Cristi Vlad, în locul lui Claudiu Tudor, făcându-se atunci şi schimbul de banderolă, un  resort invizibil i-a împins pe “galben-albaştri” tot mai mult spre buturile bravului Cosmin Curiman. Şi-a venit pasa în adâncime a junelui Tiberiu Nieţescu, abia intrat pe teren, una pe care MVP-ul partidei, Nini Popescu, a fructificat-o după o cursă solitară, un dribbling letal în faţa goal-keeperului oaspeţilor şi un şut plasat în poarta goală. Era minutul 87 şi putea începe deja fiesta! Totuşi, întreruperea meciului din cauza unui mic incendiu în Peluza 1 a condus la prelungirea jocului cu 10 minute, iar în antepenultimul, s-a întâmplat ceea ce părea de necrezut să se mai întâmple: egalarea scorului pe tabela de marcaj! Cu un gol făcut de două rezerve, cursă şi dribling ale lui Ciprian Ana, respectiv şut la colţul lung, de la 18 metri, lateral stânga, al lui Florin Sandu, Dentaş Tărtăşeşti a plecat neînvinsă de pe “Ilie Oană”! Scor final: 2-2! Şi, apoi, dâmboviţenii - aplaudând întreaga asistenţă şi fiind aplaudaţi şi ei de toată lumea de pe stadion! - s-au simţit cu adevărat FOTBALIŞTI! Iar Petrolul a câştigat... suporteri la Tărtăşeşti, chiar dacă Dentaşul a pierdut barajul, cu scorul general de 2-5!

La final, pe terenul “inundat” de fani, proaspeţii divizionari C au primit tricourile şi medaliile de campioni judeţeni, ca şi un imens trofeu decernat câştigătoarei Ligii A Prahova! Tot cu o cupă, mai mica, au plecat spre casă şi dâmboviţenii, după… visul unei nopţi de vară al lor!

FC Petrolul: Marinică - Catană, Prunescu, Frâncu, Velisar - Chiriţă (86, Niţescu) - Popescu, Cl. Tudor (cpt; 85, Cristi Vlad), Păun (46, Butufei), Gheorghe - Stănescu (46, Vintilă). Antrenor: Octavian Grigore.

AS Dentaş: Curiman (90, Nedelea) - Micu (75, Costea), Mustafa, M. Sandu (cpt), D. Tudor - Penescu, Dobre - Manea (54, Ciprian Ana), Zaharia, Badea - Leţu (85, Fl. Sandu). Antrenor: Marius Stănică.

Au arbitrat: Bogdan Dumitrache (Bucureşti) - Cristian Ionuţ Măndiţă (Tunari) şi Ionuţ Traian Neacşu (Bucureşti).

Observatori: Aurel Ionescu, pentru joc, şi Constantin Ştefan, pentru arbitraj (ambii din Bucureşti).

Cartonaşe galbene: Cl. Tudor (10), Micu (49), Penescu (58), Popescu (88).


aFoto: Mihai Toma şi Valeriu Nicoară