Numărul echipelor care vor juca la turneele finale ale Cupei Mondiale de fotbal, începând cu ediţia din 2026, va creşte de la 32, la 48.

Consiliul FIFA a decis că noul format să cuprindă câte 16 grupe a câte 3 echipe, însă nu a făcut şi alte comentarii în legătură cu restul calendarului.

Extinderea turneului final la 48 de echipe a fost ideea preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, care a ajuns în funcţie în urmă cu mai puţin de un an.

Diluarea celei mai importante competiţii fotbalistice din lume nu pare a fi o problemă pentru conducerea forului mondial, care s-a dovedit a fi uşor de corupt de mai multe ori în istoria sa.

Mai mult, costurile enorme necesitate de FIFA pentru organizarea turneelor vor creşte şi mai mult odată cu numărul participantelor.

Cupa Mondială de fotbal este cel mai urmărit eveniment sportiv din lume. La fiecare patru ani, în mijlocul verii, miliarde de oameni sunt atraşi de această competiţie.

La prima ediţie, din 1930, au participat 13 echipe. Toate meciurile s-au jucat în acelaşi oraş, Montevideo. La celelalte două Cupe Mondiale interbelice, în Italia şi Franţa, au participat 16, respectiv 15 echipe.

După Al Doilea Război Mondial, în Brazilia lui 1950, FIFA a revenit la un turneu cu 13 echipe, iar formatul a fost unul complet neobişnuit. La următorul turneu final, în Elveţia, au participat 16 echipe, trend care s-a menţinut până în 1982, când 24 de echipe s-au duelat în cea de-a 12-a Cupă Mondială.

Ultimul turneu cu 24 de echipe a fost cel din Statele Unite, în 1994. Începând cu Franţa 98 şi încheind cu Qatar 2022, competiţiile organizate de FIFA sunt cu 32 de echipe.

Rămâne de văzut care va fi noua distribuţie a numărului de echipe calificate pentru diferitele confederaţii.