Şapte noi sportivi, între care un dublu campion olimpic la haltere, kazahul Ilia Ilin, şi belarusa Aksana Miankova, medaliată cu aur la aruncarea ciocanului la Beijing, au fost descalificaţi pentru dopaj la JO de la Beijing (2008) şi la Londra (2012), a anunţat, vineri, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO).

Halterele, care reprezintă aproape jumătate din noile cazuri anunţate în ultimele săptămâni de CIO, sunt în continuare grav afectate. De data aceasta, dublul campion olimpic de la Beijing şi Londra, kazahul Ilia Ilin (94 kg), depistat pozitiv în ambele cazuri la un steroid, este cel care trebuie să înmâneze medaliile de aur.

Sportiv precoce, Ilin (28 ani), el a fost desemnat halterofilul anului de către Federaţia internaţională (IWF) în 2005, 2006, 2014 şi 2015.

Podiumul Jocurilor Olimpice de la Londra la categoria 94 kg este deci total anulat, întrucât lunea trecută CIO a anunţat descalificarea medaliatului cu argint, rusul Aleksandr Ivanov şi a medaliatului cu bronz, moldoveanul Anatoli Ciricu.

O altă halterofilă a fost şi ea descalificată, Boianka Kostova (Azerbaidjan), locul 5 la Londra la 58 kg.

De asemenea, campioana olimpică la aruncarea ciocanului la Beijing, belarusa Aksana Miankova, depistată pozitiv la un steroid, va trebui să predea medalia de aur. Sportiva în vârstă de 34 de ani, declarată pozitiv la un steroid la JO de la Londra unde a terminat pe locul 7, a fost de asemenea descalificată.

Belaruşii Natallia Mihnevici, medaliată cu argint la aruncarea greutăţii la Beijing, şi Pavel Lijin, locul 4 tot la greutate la Beijing, au fost şi ei descalificaţi, la fel ca şi compatrioata lor Nastassia Mironcik-Ivanova, a şaptea la lungime la Londra.

Aceste descalificări intervin ca urmare a unor noi analize de eşantioane recoltate la JO de la Beijing şi Londra.

Numele sportivilor care îşi vor recupera medaliile nu a fost anunţat de CIO.