Prezenţa a peste 6.000 de suporteri ai Petrolului la un meci de la liga a patra a readus Ploieştiul fotbalistic în atenţia întregii ţări. Editorialistul Alin Buzărin a scris un articol emoţionant despre noua echipă a lupilor, pe care îl redăm cu acordul autorului.

 

                                                         ***

Pentru prezentul fotbalului nostru, e obligatoriu de citit reportajul din Gazeta de luni. Anonimii fotbalişti ai Petrolului, ajunşi în liga judeţeană din Prahova, se reunesc la un hotel de patru stele, de pe Bulevardul Castanilor. Mănâncă la bufet suedez cu tacâmuri de zile mari, se odihnesc în camere somptuoase, decorate în stil Belle Epoque, apoi urcă într-un microbuz hodorogit, descind în vestiarele luxoase de la „Ilie Oană”, văd tribunele populate cu peste 6.000 de oameni şi înving cu 4-0 un adversar, Tufeni Băicoi, la care dacă schimbi între ele consoanele din primul cuvânt, iese rău de tot….

Modelul Timişoara

La liga a patra, Petrolul a fost redat lui însuşi. Au dispărut Capră, Walter şi toţi veneticii ultimilor ani, inclusiv jucătorii, în locul lor sosind petrolişti cu cromozomi nealteraţi. Tavi Grigore, Cristi Vlad sau Gică Liliac sunt oameni pe care Ploieştiul îi simte ca de-ai lui, iar deasupra tuturor tronează efigia vie a rafinatului Mircea Dridea, unul dintre puţinii oameni ai fotbalului căruia niciodată nu-ţi dă mâna să i te adresezi cu „nea”, ci doar cu „domnule”. Petrolul în stare pură poate fi urmat de Rapid, U Cluj, Farul, FC Argeş, FC Bacău, FC Bihor, Jiul, Corvinul, Gloria Buzău, Oţelul, FC Baia Mare, Ceahlăul, care s-o ia de la zero în aceeaşi stare de puritate analitică. Ar urma exemplul Timişoarei pure, plecată din liga a cincea, dintre drumeagurile spre Ciacova sau Foieni şi ajunsă în liga a doua.

Liga istorică

Anul acesta, Petrolul va trebui să joace cu Băicoi, Cornu sau Brebu. Pe pământ dobrogean, suporterii noului Farul, condus de Sorin Mihăilescu, şeful etern al galeriei, fac deja spectacol cu torţe şi fumigene în jurul terenurilor comunale din Techirghiol sau printre viile Murfatlarului. Cei ai lui „U” Cluj s-ar putea să cânte pe la Mintiu Gherlei sau prin gara Apahida. Ai Argeşului, printre prunii plini de rod dinspre Muscele. În acest fel, istoria şi energia fotbalului nostru s-ar risipi în patru vânturi. Ce-aţi zice de o ligă a patra la nivel naţional cu toate aceste echipe istorice? 10, sau 12, sau câte ar putea lua startul? Se va spune că e o utopie, că bugetele sunt mici, iar distanţele şi costurile de deplasare sunt imense.

Şi succes de casă

De acord, dar Federaţia, printre alte programe luminoase, cum ar fi renaşterea fotbalului de pe uliţă, s-ar putea ocupa şi de altă renaştere, a acestor echipe istorice, plătindu-le, măcar experimental, pentru un singur sezon, costurile de deplasare. Ca să nu iasă în pagubă, oprindu-le, eventual cluburilor jumătate din încasări, mai ales că e greu de crezul că media spectatorilor ar scădea sub trei-patru mii de plătitori pe meci. Asta în condiţiile în care campioana României, întoarsă învingătoare de la Londra, a fost urmărită la meciul de campionat doar de o mie şi ceva de oameni.

La televizor

Nu e exclus ca de o astfel de ligă a patra istorică să fie interesate şi televiziunile. Un Rapid-Farul sau un U Cluj-Petrolul sunt oricând mai interesante decât megashowul televizat ieri după-amiază, meciul de liga a doua dintre Vâlcea şi Berceni. Probabil că şi agenţiile de publicitate sunt mai interesate să-şi plaseze spoturile cu medicamente împotriva prostatei la meciuri unde se cântă în tribune, nu la aţipeli transmise de pe nişte stadioane cu tribune din schele.

Sursa: gsp.ro