Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat că judoka egiptean Islam El Shehaby, care a refuzat să dea mâna cu adversarul său israelian, a fost exclus de la Jocurile Olimpice de vară ediţia 2016.

Decizia de a-l trimite acasă pe El Sharaby a fost luată chiar de către conducerea delegaţiei egiptene, după meciul pierdut vineri în faţa israelianului Or Sasson.

Sportivul egiptean a recunoscut că nu a vrut să dea mâna cu un israelian şi, în conformitate cu regulamentul din judo, nu este obligat să facă acest lucru, însă CIO l-a contrazis, subliniind că El Sharaby a încălcat regulile fair-play-ului, precum şi spiritul Jocurilor Olimpice prin comportamentul său.

"Comisia de Disciplină consideră că un astfel de comportament este contrar regulilor de fair-play şi spiritului de prietenie întruchipat în valorile olimpice", explică CIO într-un comunicat.

Nu este pentru prima oară când un sportiv dintr-o ţară arabă sau din Iran are o astfel de reacţie faţă de un adversar israelian. În 2004, la JO de la Atena, campionul mondial iranian Arash Mirasmaeili a refuzat să-l înfrunte pe judoka israelian judoka Ehud Vaks, fiind la rândul lui trimis acasă.

AGERPRES