Jandarmeria Română a propus modificarea legii 4/2008 astfel încât organizatorii competiţiilor sportive şi firmele delegate pentru pază – în special – să primească amenzi mia mari dacă suporterii trec în stadion cu materiale pirotehnice.

Modificarea vizează în special firmele de bază, în cazul cărora amenda ar putea creşte şi de 15 ori!

„Dintre modificările propuse, amintim includerea reprezentanţilor IGSU în comisiile de verificare a condiţiilor de siguranţă în arenele sportive şi înăsprirea sancţiunilor aplicate organizatorilor competiţiilor şi firmelor de pază, dacă aceştia nu îşi respectă obligaţiile, creându-se astfel premisele generării de conflicte sau acte de violenţă ce alterează calitatea spectacolului sportiv”, arată Jandarmeria Română.

În prezent, organizatorul este sancţionat, pentru nerespectarea condiţiilor de acces, cu o amendă între 500 şi 1000 lei. În cazul firmelor de pază, amenda ar putea să crească până la 15 mii de lei în cazul în care nu fac un control suficient de riguros încât să împiedice accesul cu obiecte interzise.

Statisticile fotbalului românesc sunt însă îngrijorătoare şi din alte puncte de vedere.

Numărul mediu de suporteri pe meci a fost de 4.434 spectatori. Cei mai puţini spectatori, sub 100, au fost la meciul CS Pandurii Târgu Jiu - FC Botoşani care s-a jucat în Drobeta Turnu Severin.

Numărul de infracţiuni constatate de jandarmi pe stadioane a scăzut, în sezonul 2015-2016 al Ligii I, la 51 faţă 81, câte au fost în aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi contravenţiile comise de suporteri au înregistrat o scădere, de la 343 în 2014-2015 la 187 în sezonul 2015-2016, mai arată Jandarmeria Română. După sezonul trecut, jandarmii au dispus interzicerea accesului la competiţii sportive pentru 92 de suporteri.\