Ales preşedinte al FIFA în februarie 2016, Infantino spune că vrea să mărească numărul echipelor participante pentru a creşte spectacolul fotbalistic. Din 1998 şi până în prezent la turneele finale sunt prezente 32 de formaţii, inclusiv ţara gazdă, calificată direct.

"Trebuie să mărim numărul echipelor participante la Campionatul Mondial. Acest lucru s-ar putea întâmpla din 2026. Vom discuta acest proiect în consiliul FIFA, cu jucătorii, cu toată lumea implicată în acest fenomen. Nu vom oferi doar şansa pentru mai multe echipe de a se califica, ci şi visul de a ajunge în fazele finale." a declarat preşedintele FIFA, Gianni Infantino într-o conferinţă de presă susţinută în Uruguay, la Montevideo, conform Reuters.

Dacă noul sistem cu 40 de echipe va fi aprobat, America de Sud ar avea cinci locuri de calificare la Campionatul Mondial. În prezent, doar patru echipe din America de Sud se califică direct la Cupa Mondială. iar locul 5 susţine baraj cu o formaţie din zona Oceania.

"Propunerea mea este ca America de Sud să aibă 5 locuri fixe şi posibil, pentru încă unul va avea loc un meci de baraj." a mai spus Infantino, care nu a menţionat cum vor fi împărţite celelalte locuri rămase disponibile.

Începând din 1996, echipa deţinătoare a titlului este nevoită să joace preliminarii pentru a se califica la următorul Campionat Mondial. Preşedintele FIFA, Gianni Infantino a declarat că nu are nici un plan pentru a schimba această politică. Gazda turneului final al Campionatului Mondial din 2026 nu a fost încă stabilită, în timp ce Cupa Mondială din 2018 se va desfăşura în Rusia iar cea din 2022, în Qatar.

Mediafax