2013-2014 avea să fie un sezon bun. Lupii n-au mai câştigat niciun trofeu la finalul acestuia, dar, la ]nceput, s-au calificat în playoff-ul Europa League, de unde au fost eliminaţi de galezii de la Swansea. În campionat, Petrolul a terminat tot pe locul al treilea, ceea ce avea să-i aducă o nouă participare în Europa, ]n sezonul următor. La fel, galben-albaştrii au mers până în playoff, de data asta fiind scoşi de Dinamo Zagreb. În ambele sezoane europene, ca să ajungă în playoff, Petrolul a trecut de Vitesse Arnhem, respectiv Viktoria Plzen. Şi n-a fost niciun chin.

2013-2014 a fost sezonul în care Petrolul l-a descoperit de diamantul de Uruguay, Juan Angel Albin. Fotbalist de Primera Division, cu patru goluri în poarta lui Real Madrid, Albin a fost exact ce-i mai trebuia Petrolului. Tot în acea vară-toamnă, la Ploieşti a venit şi Filipe Teixeira. Perioada în care Albin, Teixeira, Boudjemaa, Hamza, Hoban, Marinescu şi De Lucas au jucat împreună poate fi descrisă printr-un comentariu făcut, la vremea respectivă, de Răzvan Avram, care evolua, atunci, la Gaz Metan Mediaş: “Este cea mai bună echipă împotriva căreia am jucat. N-am mai vazut pe nimeni să plimbe aşa mingea, să ne pună în situaţia de a ne uita la ei. Pur şi simplu nu reuşeam să le luăm mingea”.

Juan Angel Albin a jucat 50 de meciuri pentru Petrolul, în toate competiţiile. Fotbalistul din Uruguay a dat 17 goluri şi 9 pase de gol. Uşurinţa cu care reuşea să dribleze, execuţiile şi ştiinţa jocului fac din Albin unul dintre cei mai buni şi mai spectaculoşi jucători din istoria recentă a clubului ploieştean.

Mijlocaşul a plecat în iarnă la Veracruz, în Mexic. Are 16 meciuri jucate şi trei goluri. A evoluat şi în partida pe care Veracruz a disputat-o cu Queretaro, pentru care, la acel moment, juca Ronaldinho.

În pauza de iarnă a sezonului despre care vorbim, Petrolul a procedat la unele schimbări.

Cum ofertele au început să curgă, iar jucătorii au început, la rândul lor, să ceară să plece, Petrolul i-a cedat pe Hamza şi pe Boudjemaa. După care, lupii au realizat celebra “dublă” Mutu şi Zicu. Intenţiile clubului au fost bune, sperând ca aducerea lui Mutu să reprezinte o lovitură din punct de vedere sportiv şi marketing. Numai că venirea Briliantului mai mult a încurcat. În primul rând, l-a scos din echipă pe Albin, ceea ce a fost nedrept. În cele din urmă, a fost găsită o formulă în care să joace amândoi. În al doilea rând, balanţa a fost negativă, pentru că lupii au avut mai mult de pierdut decât de câştigat de pe urma lui Mutu, la toate capitolele.

Ca joc, vârful Petrolul a fost turul sezonului 2013-2014. Ca performanţă, cel în care echipa ploieşteană câştiga Cupa României.

Declinul a început după participarea în Europa League, unde lupii s-au oprit iarăşi în playoff. În iarnă campionatului 2014-2015, Petrolul resimţea din plin atât ancheta care a dus la blocarea fondurilor de la bugetul local, cât şi efectele grave ale unora dintre propriile decizii luate în aceşti ani de performanţă adevărată.

Petrolul a intrat în insolvenţă. Ca lot însă, puteam sta şi mai rău. E drept, la Petrolul nu mai joacă Albin, Teixeira, Hoban, Hamza, Boudjemaa, De Lucas sau Bokila. Ne este greu acum să ne uităm în spate, dar e obligatoriu. Mai ales că noi chiar avem unde!