Viorel Duru a explicat, pentru Mediafax, sancţiunile care intră în vigoare la 30 iunie şi care sunt prevăzute în manualul de licenţiere şi de fairplay financiar. Acestea se află şi în atenţia Petrolului, club aflat în insolvenţă. Astfel, cluburile care nu au planul de reorganizare confirmat de instanţă pot fi depunctate cu cel mult 14 puncte.

“Un club în insolvenţă, fără plan de reorganizare confirmat de instanţă, care aplică pentru licenţa de Liga I, ediţia 2015-2016, va fi penalizat cu 3 puncte la 30 aprilie. Dacă nu îşi achită datoriile până la 20 mai, va fi din nou sancţionat cu 1 punct. Dacă la 30 iunie, dată de referinţă în regulamentul de fair-play financiar pe care îl vom aplica în premieră anul acesta, clubul în cauză are datorii pe care nu şi le achită până la 30 septembrie, va fi sacţionat cu 1 punct. Apoi, un nou termen este 30 octombrie, dată care îi va aduce alte 2 puncte penalizare. Ţinând cont că la fiecare dată se aplică ambele criterii, mai exact datorii către alte cluburi şi datorii către angajaţi, un club în insolvenţă fără plan de reorganizare confirmat poate ajunge la o penalizare totală de 14 puncte", a afirmat Duru, pentru MEDIAFAX.

Important este că deducerea punctelor se face în sezonul 2015-2016 al Ligii I, prin decizii ale Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF, la solicitarea directorului de licenţiere.

Faţă de anii anteriori, în 2015 deschiderea procedurii de insolvenţă de către un club din Liga I va fi sancţionată din start cu depunctare. Astfel, o grupare din Liga I care intră în insolvenţă după data de 1 iulie 2015 va fi sancţionată cu deducerea a şase puncte din clasamentul pentru sezonul competiţional 2016-2017.

Până acum, dintre echipele aflate în insolvenţă, Petrolul, CFR Cluj şi FC Braşov nu au aprobat planul de reorganizare. Ele sunt şi ultimele care au intrat în insolvenţă. La Petrolul, procedura este în plină desfăşurare, conform calendarului impus la admiterea cererii de intrare în insolvenţă, iar termenul de judecată este 6 aprilie 2015. Înainte de intrarea în vigoare a primei etape de sancţiuni.