Petrolul a devenit brusc o echipă sensibilă. Nu doar din cauza arestării lui Dan Capră, ci, mai ales, din cauza faptului că toate s-au strâns acum. Arestarea lui Capră + constituirea SC FC Petrolul SA ca parte în dosarul în care acesta este inclupat + datoria la ANAF + datoria la SGU + faptul că cei mai mulţi dintre jucătorii importanţi au intrat deja în ultimele şase luni de contract + cele două salarii restante către fotbalişti + neplata primelor de obiectiv de la Consiliul Local din motivele ştiute fac o sumă de probleme pe care Petrolul trebuie să le rezolve. Desigur, nu va ajunge prea curând la zero, însă singura şansă este să le ia pe rând.

Din afară, pare că cei de la Petrolul fac tot ce este posibil pentru a astupa găurile. Datoria la SGU a fost reeşalonată şi intrarea în insolvenţă, amânată.  Datoria la ANAF de aproximativ 1,2 milioane de euro, pe care noii acţionari şi-au asumat-o în momentul în care au preluat echipa, va aspira cu forţă cam toţi banii din drepturile de televizare. Asta dacă nu cumva va exista o soluţie de amânare a plăţii integrale.

Acestea sunt priorităţile pentru supravieţuirea Petrolului, ca şi club. Apoi vin jucătorii. Unii dintre ei vor înţelege situaţia şi vor accepta, poate, dacă li se va propune, chiar să ia şi bani mai puţini. Alţii nu, mai ales în condiţiile în care nu duc lipsă de oferte.

Peterson Pecanha a fost primul care a înţeles. Declaraţia lui este o dovadă de maturitate şi de valoare: “Mă dedic complet echipei, dar am şi eu familie şi e importantă şi latura financiară. Există interes al unor echipe. Suntem în discuţii. Concret nu există nimic. Contractul meu cu Petrolul se va încheia la finalul sezonului şi am de gând să-l duc la bun sfârşit”. Pecanha ştie foarte bine că poate pleca şi acum, dacă insistă, dar alege să rămână până la finalul contractului, conştient fiind că echipa are nevoie de el, şi vrea să plece la mai bine la vară.

Când a fost bine, Petrolul şi-a plătit jucătorii peste media Ligii I, Ba chiar, în unele cazuri, contractele de la Ploieşti au depăşit-o bine de tot.

Revenind la suma de probleme prezentate, este necesară şi vânzarea unor jucători pentru derularea algoritmului de rezolvare. Albin este unul (la dorinţa sa, în primul rând), poate că vor mai fi şi alţii.

Dar cei pe care clubul ar vrea să-i păstreze ar trebui să rămână. Măcar până la vară, aşa cum a anunţat Pecanha. Atunci când o eventuală a treia calificare la rând în cupele europene ar deschide noi orizonturi.

Foto: digisport.ro