Democrat liberalii apreciază că noul acord cu FMI încheiat de Guvern este unul bun, dar ratează şansa unei relansări a mediului de afaceri. Aprecierea îi aparţine prim vicepreşedintelui PDL Andreea Paul care este de părere că documentul asigură macrostabilitatea economică, dar ratează şansa unei relansări a mediului de afaceri prin neimplementarea unor măsuri curajoase de relaxare fiscală.
„Noul acord dintre Guvernul USL şi FMI are două caracteristici. Pe de-o parte, ratează un moment prielnic şi şansa unei relaxări fiscale curajoase, ratează şansa unui impuls economic pentru a da o mână de ajutor mediului privat ca să poată crea noi locuri de muncă. Pe de altă parte, noul acord al Guvernului USL cu FMI este bun pentru că ţine acest Guvern în frâu, pentru că disciplinează guvernanţii USL, pentru că-i obligă să continue politice de macrostabilizare şi reformele structurale. Noul acord e bun pentru că România poate să se împrumute mai ieftin, iar cofinanţările României pentru absorbţia banilor europeni sunt şi ele mai ieftine. În actualul context, însă, nu este suficient. E nevoie de relaxare fiscală curajoasă pentru a impulsiona creşterea economică. Problema este că Guvernul Ponta nu are credibilitate şi nici forţă, nu are voinţă pentru a reporni motoarele economice”, a afirmat liderul democrat liberal.
Andreea Paul a adăugat că, mai mult decât atât, „plusul de creştere economică nu se regăseşte în nivelul de trai al românilor”.
„Guvernul USL nu este capabil să-şi colecteze veniturile bugetare în concordanţă cu acest plus de creştere economică. Trăim paradoxul USL, creştere economică mai mare, de aproape 2%, dar venituri bugetare rectificate în jos, pe minus.(...) România este într-adevăr macrostabilă, dar rămâne captivă unei creşteri economice conjuncturale şi mici în care şomajul, scumpirile şi falimentele s-au agravat. Pentru a face un pas hotărât spre o creştere economică solidă şi de durată, PDL va continua să lupte pentru reducerea curajoasă a fiscalităţii. Parlamentarii USL măcar în ceasul al doisprezecelea să se trezească şi să voteze pachetul de măsuri de relansare economică şi de creare de noi locuri de muncă pe care PDL l-a depus în Parlamentul României”, a declarat Andreea Paul.
Ea a reamintit cele patru puncte principale conţinute în pachetul legislativ propus de PDL:„o cotă unică de 12%, reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, scutirea profitului reinvestit de impozit, respectiv creşterea salariului minim pe economie la 1.000 de lei”.
PDL a mai solicitat Guvernului Ponta să publice lista proiectelor de investiţii blocate şi continuate în urma primei rectificări bugetare, precum şi să transparentizeze scrisoarea de intenţie încheiată cu FMI.