După patru săptămâni de linişte, după anexarea Crimeei la Rusia, Kremlinul se pare că a decis să fragmenteze Ucraina, după îndelungi negocieri şi tatonări cu statele europene şi SUA.
Duminică, manifestanţi proruşi au ocupat duminică seară clădirea administraţiei regionale din Harkov, cel mai mare oraş din estul Ucrainei, arborând drapelul rus, a constatat un corespondent AFP. Peste 2.000 de manifestanţi cu steaguri ruseşti s-au adunat în faţa clădirii şi câteva zeci au intrat acolo după ce au respins forţele de ordine în avansul lor. Manifestanţii au arborat steaguri ruseşti şi au dat jos drapelurile ucrainene.
Forţele de miliţie nu au încercat să evacueze clădirea de militanţi, ci s-au retras la circa cincizeci de metri de clădire.
Aproximativ 2000 de persoane au manifestat duminică în centrul oraşului Doneţk, fluturând steagurile Rusiei şi cerând un referendum pentru federalizarea Ucrainei.
Forţele de ordine au ripostat cu tunurile de apă, însă nu au reuşit să împiedice ocuparea clădirii de către pro-ruşi, care au arborat steagul Rusiei la balconului guvernului regional. Au existat informaţii conform cărora protestatarii ar fi aruncat o grenadă în clădire. Protestele au început paşnic în jurul prânzului, însă câţiva dintre protestatari, care purtau măşti pe faţă, au reuşit însă să rupă cordonul de poliţie şi să intre în sediul administraţiei regionale. Poliţia a blocat intrările pentru a-i împiedica să iasă şi câţiva negociatori au fost trimişi în interiorul clădirii pentru a discuta cu manifestanţii, care au anunţat pe Twitter că nu vor elibera sediul până la 9 mai ( Ziua Victoriei în Rusia). De la balconul guvernului regional, unul dintre protestatari a cerut persoanelor adunate în faţa guvernului regional să ocupe sediul televiziunii pentru „a oferi oamenilor vocea de care au nevoie“. Unul dintre protestatari a declarat: „Mulţi dintre noi am fost arestaţi săptămânile trecute pentru că ceream un referendum. Numai la Kiev au voie oamenii să protesteze? Noi nu avem voie? De ce să ne supunem“, relatează pe Twitter, jurnaliştii aflaţi la faţa locului. Manifestanţii agitau steaguri ruse şi panouri pe care se puteau sloganuri ca „Doneţk, oraş rusesc“, „Daţi-ne un referendum“ privind independenţa şi alipirea la Rusia sau „NATO afară“. Peste 300 de miliţieni au fost mobilizaţi să menţină ordinea în timpul protestelor, însă au acţionat fără hotărâre.
Proteste asemănătoare avut loc duminică şi în Lugansk, un alt oraş important din estul Ucrainei. Primele rapoarte media au anunţat că manifestanţii pro-ruşi au ocupat clădirea administraţiei regionale din Lugansk, în timp ce jurnaliştii ucraineni relatau că centrul SBU din oraş a fost luat cu asalt de separatişti.
Analiştii internaţionali susţin că acest curent separatist, care a dus la ruperea peninsulei Crimeea de Ucraina, este întreţinut de Kremlin în principalele oraşe din estul ţării. Moscova şi-a întărit prezenţa militară la frontiera cu Ucraina, desfăşurând şi o serie de exerciţii militare. Preşedintele rus Vladimir Putin militează pentru federalizarea Ucrainei după organizarea unor referendumuri care să reflecte voinţa populară.
Scenariul pare similar cu cel din Crimeea. Pe fondul unor revolte populare/etnice, pe care autorităţile ucrainene nu sunt în stare să le stăpânească, apar pe neaşteptate în estul Ucrainei, militari ruşi fără însemne şi forţe paramilitare înarmate care vor organiza în câteva zile mai multe referendumuri prin care regiunile cu pricina vor cere separarea de Kiev. Scenariul parte foarte probabil, râmâne de văzut cum se vor desfăşura mutările Moscovei.