Camerele reunite ale Parlamentului dezbat şi votează, marţi, moţiunea de cenzură a PSD intitulată ”Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, semnată de 157 de parlamentari social-democraţi.

 

Pentru ca moţiunea să treacă şi Guvernul Cîţu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Moţiunea de la finalul lunii iunie, depusă tot de PSD în sesiunea parlamentară precedentă, a întrunit 201 voturi. Atunci au votat toţi parlamentarii PSD şi AUR.

 

Acum, împotriva guvernului vor vota şi foştii parteneri de la USR, care au 80 de parlamentari. Astfel, matematic, moţiunea are toate şansele să treacă fluierând.

 

Politic, însă, fiecare dintre cele trei formaţiuni, deşi declară că votează, se îndoieşte că celelalte îşi vor duce promisiunea la capăt. Haideţi să vedem care sunt declaraţiile şi poziţionările politice înaintea votului decisiv.

 

USR plus, 80 de voturi ”la vedere”. Se îndoieşte de PSD

Partidele au avut luni şedinţe ale conducerii, unde au fost puse la punct ultimele detalii legate de votul de marţi, dar şi strategia pentru momentul în care Guvernul va fi fost demis.

 

Cei de la USR au anunţat dimineaţă că vor vota cu bilele la vedere şi că toţi cei 80 de parlamentari vor fi prezenţi în Parlament de la ora 12:00, cu două ore înainte de şedinţa moţiunii.

 

"Am decis până acum cu colegii parlamentari, din nou am verificat cu fiecare dintre ei, mâine, la 12:00, toţi parlamentarii USR PLUS vor fi aici la moţiune şi vor vota moţiunea la vedere. Asta este decizia de astăzi. Mâine Florin Cîţu va pica, este ultima zi a dânsului la Palatul Victoria", a afirmat Moşteanu, la Palatul Parlamentului.

 

El a reiterat însă suspiciunea că PSD a făcut blat cu PNL şi ar putea să ”se îmbolnăvească sau să se rătăcească în drum spre Parlament”.

 

"Eu am dubii reale la intenţiile PSD de a pica acest Guvern. După ce pică, mergem la consultări şi găsim o soluţie. (…) Dacă PNL propune un alt premier, în afară de Florin Cîţu, ne aşezăm la masă şi discutăm. Dacă PNL decide că nu are o variantă de premier pentru a guverna o să avem o discuţie cu colegii şi vom găsi o soluţie. Ţara trebuie guvernată", a transmis Ionuţ Moşteanu, insistând că ar fi ”o inconştienţă" ca la Palatul Victoria să fie lăsat un guvern minoritar.

 

Întrebat dacă liberalii au contactat parlamentari ai USR PLUS pentru a nu vota moţiunea, Moşteanu a răspuns: "Nu a ajuns până acum până la mine informaţia că ar fi încercat să negocieze cu parlamentarii USR PLUS. Dar cred că nici nu ar îndrăzni. Ne ştiu ca oameni fermi, oameni verticali. Am spus că nu-l mai susţinem pe Florin Cîţu, nu-l mai susţinem. Nimeni de la USR PLUS nu a venit în Parlament pentru nişte foloase personale".

 

PSD se îndoieşte de USR şi anunţă care are parlamentari cu COVID

Suspiciunile sunt lansate şi de social-democraţi, care consideră că ”singurul element de incertitudine la moţiune este USR”.

 

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat luni că cei 157 de parlamentari ai formaţiunii vor vota de asemenea cu bilele la vedere, dar a anunţat, totodată, că sunt unii bolnavi cu COVID.

 

Pentru aceştia, Grindeanu le cere preşedinţilor celor două camere - Ludovic Orban şi Anca Dragu - să găsească soluţii.

 

„Cei 157 de parlamentari ai PSD vor vota la vedere. Îi invităm şi pe cei de la AUR şi USR să-şi asume acest vot de blam la adresa lui Cîţu şi acoliţilor lui. Solicităm preşedinţilor celor două camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban - mă gândesc că până mâine mai e preşedinte, să identifice soluţii pentru ca toţi parlamentarii, indiferent de formaţiunea politică, să poată să-şi exprime votul. Suntem în plin val patru, cu peste 10.000 de cazuri zilnic şi în cazul în care apar suspiciuni trebuie să existe o variantă legală ca orice vot să fie exprimat”, spune prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.

 

„USR a refuzat să asiste la citirea moţiunii de cenzură şi este dispus să revină la guvernare daă PNL renunţă la Cîţu. Ei nu vor să dea jos Guvernul Cîţu pentru că a guvernat prost, ci pentru că s-au certat cu Cîţu, adică pentru orgoliile lor politice”, a mai spus el.

 

Amintim că la citirea moţiunii Marcel Ciolacu a acuzat USR de laşitate, pentru că au fost prezenţi în sală doar liderii de grup.

 

AUR acuză tentative de mită şi a făcut plângere la DNA

Cea de-a treia formaţiune care spune că va vota moţiunea este AUR, care are 43 de parlamentari. Liderul partidului, George Simion, a anunţat luni că face sesizare la DNA, după ce liberalii ar fi încercat să îi "mituiască" pentru a nu vota moţiunea de cenzură.

 

”Nu au încercat să negocieze cu noi cei de la PNL, au încercat să ne cumpere, să ne mituiască”, a spus Simion, la Parlament, el precizând că va face cunoscută românilor ”întreaga schemă prin care li s-au oferit funcţii în deconcentrate, prin apropiaţi”.

 

”Au încercat să ne cumpere, ca parlamentarii AUR să nu fie prezenţi la moţiune. Vom fi prezenţi toţi”, a mai spus el, promiţând că va face publice dovezile.

 

”O să facem publice toate aceste detalii, pentru că nu facem doar afirmaţii populiste. Sunt parlamentari ai PNL care ne invitau personal să vorbim cu Florin Cîţu. Nu e posibil, corupţie la înalt nivel, avem înregistrări audio şi video. Noi, AUR, nu suntem de vânzare şi vom face public totul”, a mai afirmat Simion.

 

Cîţu pare sigur că pică, dar îi ţine pe liberali în bănci. Soarta lui Orban, incertă

Şi de cealaltă parte îl avem pe Florin Cîţu, premierul împotriva căruia e votul şi noul preşedinte al PNL.

 

El a făcut luni declaraţii fără pic de urmă de optimism, începând să acuze opoziţia că este iresponsabilă, că destabilizează ţară şi că din cauza ei nu vor primi IMM-urile ajutor de încălzire şi nu va creşte salariul minim.

 

Însă, ca preşedinte al PNL, a anunţat că a decis ca liberalii să fie prezenţi în Parlament, dar să stea în bănci şi să nu voteze.

 

El i-a ameninţat pe cei care votează cu excluderea, făcând referire la statutul partidului: "Statutul PNL este foarte clar. Vom lua în discuţie în viitorul BPN pe cei care vor vota, dacă va fi cineva, dar eu nu cred că este un parlamentar liberal care să să voteze alături de PSD, USR şi AUR".

 

Rămâne de văzut care va fi soarta lui Ludovic Orban. După Congres, el i-a înaintat demisia din fruntea Camerei Deputaţilor lui Cîţu, anunţându-l public că are 15 zile să ia o decizie, altfel şi-o va depune singur la Parlament.

 

Până atunci, el a anunţat că va fi cel care va conduce şedinţa dedicată moţiunii, ca să nu mai fie ”lupte de K1 pe microfon”.

 

 

 

Sursa: www.spotmedia.ro