Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, înainte de o nouă şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la Palatul Cotroceni, cu Prim-ministrul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri.

 

Şeful statului a atacat dur PSD, după adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a legii privind autonomia Ţinutului Şecuiesc: „Este incredibil unde a ajuns acest PSD, este incredibil unde s-a ajuns în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţile ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm să salvăm vieţile românilor, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei legi?”

 

Preşedintele şi-a început discursul în limba maghiară. „Jo napot kívanok, PSD”, a spus Iohannis la începutul discursului.

 

Principalele declaraţii:

 

”Jó napot kívánok, PSD!

 

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor.

 

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”

 

Reaminti că ieri, un proiect de lege care prevede acordarea de autonomie pentru Ţinutul Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi a fost înaintat către Senat, care e for decizional în acest caz. Proiectul de lege a fost iniţiat de 3 deputaţi ai UDMR.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro