După ce Guvernul Orban a fost demis ieri prin moţiune de cenzură, votată de 261 de parlamentari, preşedintele României i-a invitat la Cotroceni pe preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

 

Consultările vor avea loc după următorul program:

 

Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);

Ora 12:45 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 13:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);

Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 15:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);

Ora 15:45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);

Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Amintim că ieri, preşedintele Klaus Iohannis spunea că rămâne adeptul alegerilor parlamentare anticipate: „

 

„Întrebarea este cum va continua politica guvernamentală. „Eu am fost şi rămân, ca să fie foarte clar, adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm în această logică. Dacă constat că partidele parlamentare nu doresc sau nu reuşesc să înţeleagă atunci voi insista să fie votat un guvern cu o agendă reformatoare, construit de PNL şi în jurul PNL. Ca să fie foarte clar ce se va întâmpla”.

 

Cu puţin timp înainte de declaraţia preşedintelui, Marcel Ciolacu şi Victor Ponta au susţinut o declaraţie de presă comună, în care au anunţat că îl vor propune pe rectorul SNSPA Remus Pricopie în funcţia de premier. „Este un proeuropean şi proamerican convins. În acest moment suntem într-o criză politică, suntem oameni politici responsabili, e normal să mergem cu o propunere la preşedinte. Sunt ferm convins că dacă îl va desemna Remus Pricopie va face un Guvern foarte bun. În acest moment atât PSD cât şi ProRomânia am luat această decizie. Urmează să avem mai multe discuţii, cu domnul Tăriceanu. Discuţiile politice sunt mai îndelungate după cum bine ştiţi”, a spus liderul PSD.

 

De asemenea, Dan Barna a anunţat că alianţa USR-PLUS vrea să intre la guvernare dacă alegerile anticipate nu vor fi posibile, cu condiţia ca noul guvern să revină la alegerea primarilor în două tururi. Propunerea de premier va fi Dacian Cioloş.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro