Klaus Iohannis şi staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidenţiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitaţii pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare nu îşi are rostul şi nu ar aduce nimic în plus". Nu la fel credea Iohannis în noiembrie 2014, în pragul celui de-al doilea tur de scrutin. Atunci, Iohannis îi cerea lui Victor Ponta să renunţe la "atitudinea arogantă" şi să accepte o dezbatere electorală "atât de necesară şi aşteptată de către toţi românii".

 

Klaus Iohannis a fost criticat de principalii săi contracandidaţi că a refuzat dezbaterile electorale în campania pentru primul tur al alegerilor electorale. A avut loc o singură dezbatere electorală, în 7 noiembrie, organizată de Europa FM, la care însă au fost prezenţi doar Dan Barna, Kelemen Hunor şi Theodor Paleologu. Principalii competitori - Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă - au lipsit.

 

Luni, la o zi de la primul tur al alegerilor, PSD i-a trimis lui Iohannis o invitaţie scrisă de a participa la o dezbatere electorală. "Îl invit pe candidatul Klaus Iohannis la o dezbatere unu la unu, în care trebuie să vorbim în primul rând despre ce am realizat. (…) Eu cred că este important”, a declarat Dăncilă.

 

Şi în ultima săptămână de dinaintea scrutinului de la 10 noiembrie Viorica Dăncilă a susţinut de mai multe ori că ar dori să participe la o dezbatere electorală "unu la unu” cu Klaus Iohannis. "Poate veni în fustă, iar eu în pantaloni”, îl ironiza Dăncilă pe actualul preşedinte.

 

Klaus Iohannis şi staff-ul său de campanie au transmis însă că refuză dezbaterea.

 

Luni seară, înainte de întâlnirea cu liberalii, Klaus Iohannis a afirmat, întrebat cum răspunde invitaţiei la dezbatere lansată de Viorica Dăncilă, că se va concentra pe întâlnirile cu alegătorii, acuzând PSD că încearcă "să atragă atenţia prin tot felul de manevre”.

 

"Vedeţi, PSD încearcă să atragă atenţia prin tot felul de manevre. Pot să vă spun de pe acum - urmează, sigur, să discut şi cu colegii în şedinţa de campanie - eu mă voi concentra pe întâlnirile cu alegătorii în campania pentru turul doi”, a spus Iohannis.

 

”Alta ar fi fost situaţia dacă aveam un tur doi fără PSD”, a declarat şi şeful de campanie al lui Klaus Iohannis, liberalul Dan Motreanu, despre faptul că şeful statului nu va merge la dezbateri cu Viorica Dăncilă. ”Acest partid nu are cultura dialogului şi a făcut atât de mult rău României şi democraţiei”, a scris Motreanu, marţi dimineaţă, pe Facebook, acuzând că ”au fost nenumărate cazuri în care PSD ar fi trebuit să permită dezbateri politice şi le-a refuzat”.

 

În 2014, Iohannis îi cerea lui Victor Ponta să renunţe la atitudinea arogantă şi să participe la o dezbatere electorală

 

Nu la fel credea Iohannis în noiembrie 2014, în pragul celui de-al doilea tur de scrutin. Atunci, el îi cerea lui Victor Ponta să renunţe la atitudinea arogantă şi să accepte o dezbatere electorală "atât de necesar şi aşteptată de către toţi românii".

 

Ce scria Iohannis pe Facebook, în noiembrie 2014:

"Constat că domnul Victor Ponta îşi menţine aceeaşi atitudine arogantă cu care ne-a obişnuit şi în ceea ce priveşte organizarea unei dezbateri electorale atât de necesare şi aşteptate de către toţi românii interesaţi să afle proiectele celor doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Domnul Ponta nu poate decide singur detaliile şi condiţiile în care ar urma să se desfăşoare o astfel de dezbatere electorală. Temele se stabilesc în mod firesc prin negociere de către echipele de campanie ale ambilor candidaţi intraţi în turul doi şi nu se transmit prin fax de către un candidat care a stabilit deja ordinea şi conţinutul întrebărilor.

Solicit în mod public candidatului Victor Ponta să renunţe de urgenţă la asemenea tertipuri şi să aibă curajul să îşi asume o confruntare de idei corectă, în care niciunul dintre noi nu porneşte cu un avantaj ilegitim.

Îi cer premierului să mandateze echipa sa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cât mai rapid condiţiile de desfăşurare a unei dezbateri reale, din care electoratul să poată înţelege care este viziunea fiecărui candidat pentru viitorul României".

 

Klaus Iohannis şi Victor Ponta, rămaşi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, au avut două dezbateri electorale înaintea alegerilor. Prima dintre ele a fost la Realitatea TV, în 11 noiembrie 2014.

În 12 noiembrie, Iohannis şi Ponta au avut a doua dezbatere electorală, la B1TV. Atunci, Iohannis i-a dat lui Ponta replica memorabilă: "Domnule Ponta, să facem o treabă ca bărbaţii... aicea suntem între noi".

Mesaje transmise de Ponta şi Iohannis la dezbaterea din 12 noiembrie 2014:

Victor Ponta: Mă adresez tuturor românilor, le spun că, după 10 ani de dezbinare, România are o şansă extraordinară să meargă în direcţia bună. România are nevoie de dialog şi de linişte. Să nu mai văd ură şi atacuri la familie, la persoana candidatului. Pot fi preşedintele care îi uneşte pe români, am 42 de ani, de la 18 ani muncesc pentru această ţară. Mama mea şi bunica mea să poată trăi cât mai bine într-o ţară normală, copiii mei să trăiască normal. Mulţumesc pentru încrederea arătată. Voi fi un preşedinte bun.

 

Klaus Iohannis: Vă arăt o pensie de 4 lei. Trebuie să alegem între 2 abordări: eu vă propun schimbarea felului în care se face politică, dl Ponta- păstrarea. Eu - o Românie prosperă, dl Ponta - creşteri de taxe şi impozite. Eu rămân cu oferta mea de a schimba felul de a se face politică în România, respect faţă de lege şi cetăţeni. Voi apăra dreptul oricărui român la vot, dl Ponta nu a reuşit să organizeze acest lucru. Dacă cineva nu şi-a făcut bine treaba ca prim-ministru, cum va fi preşedinte? Judecaţi bine, dacă vreţi un preşedinte al vostru, eu voi fi preşedintele vostru, nu am în spate instituţii sau oameni care mă manevrează. Sau vreţi un preşedinte al baronilor, atunci PSD va avea toată puterea. Nu daţi toată puterea unui singur partid. Votaţi schimbarea în România.

Victor Ponta: Parcă l-am văzut pe Traian Băsescu.

 

Klaus Iohannis: Oare i-a prostit domnul Băsescu pe români atunci când v-a pus prim-ministru? Că pe mine m-a refuzat. Pe dumneavoastră v-a numit.Cum arată România lui...?

Cum arată România lui...?

 

Klaus Iohannis: România lucrului bine făcut este o Românie normală, cu lucruri şi oameni normale. Proiectele se pun în practică cu bine. Orice om este respectat, şi cei din diasporă, lucrurile se fac în aşa fel încât fiecare să fie mulţumit de partea care le revine, suntem oameni liniştiţi. Este o ţară a prosperităţii, a locurilor de muncă, fiecare român are un venit decent, nu e nimeni obligat să stea cu mâna întinsă la stat, are libertatea de a alege. Seamănă cu Sibiul lui Klaus Iohannis, un oraş etalon. După ani de reconstrucţie vom fi o ţară în Europa ca şi toate celelalte.

 

Victor Ponta: Fac o comparaţie cu România din 2009. În 2009 deficitul bugetar era de 8,6, acum avem excedent bugetar. Acum, în Europa, suntem 2 fraieri: doamna cancelar Merkel şi eu, cu excedent bugetar. Este o Românie în care oriunde poţi să ai o şansă.

 

Câţi români au urmărit cele două dezbateri

 

La prima dezbatere electorală Klaus Iohannis - Victor Ponta, de la Realitatea TV, s-au uitat 3,5 milioane de telespectatori, la nivel naţional, având în vedere şi faptul că emisiunea a fost preluată de toate celelalte posturi de ştiri.

 

La a doua dezbatere s-au uitat cu aproximativ 400.000 mai mulţi oameni, emisiunea fiind preluată însă doar de Digi 24. La nivel naţional, B1 TV a fost, pe intervalul dezbaterii, pe primul loc în audiente, cu 1.776.000 telespectatori în medie pe minut. Digi 24 s-a situat pe locul al cincilea, cu 484.000 de telespectatori în medie pe minut, potrivit datelor de audienţă consultate atunci de HotNews.ro.

 

Ce spunea Iohannis în discursul de la învestirea în funcţia de preşedinte

 

Klaus Iohannis a câştigat alegerile cu peste 54,43 % din voturi, în timp ce Victor Ponta a adunat 45,56%.

 

"Lucrul bine făcut înseamnă că vom construi consens, dar consens nu doar în declaraţii, ci în acţiune, cu rezultate măsurabile. Înseamnă că periodic avem datoria de a veni în faţa românilor, de a comunica onest şi responsabil ce etape am parcurs, în ce stadiu suntem, cât am făcut din ce ne-am angajat şi ce urmează mai departe. Aşa voi proceda eu, în calitate de preşedinte. Mai presus de toate însă, îmi doresc o naţiune puternică", declara Klaus Iohannis, în 21 decembrie 2014, în discursul de învestire în funcţie susţinut în Parlament.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro