Europarlamentarul Laurenţiu Rebega şi-a lansat oficial candidatura la funcţia de preşedinte al Parlamentului European, candidatură susţinută de Grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţii.
La conferinţa de presă de la Bruxelles au participat jurnalişti străini şi români, acreditaţi la Instituţiile Europene, dar şi o serie de  parlamentari europeni.

În deschiderea evenimentului, prahoveanul Laurenţiu Rebega a explicat contextul şi motivele pentru care a luat această decizie:

„Europa se confruntă astăzi cu provocări ieşite din comun. Există riscuri, există ameninţări, dar există şi oportunităţi. Au existat tulburări întotdeauna, însă instabilitatea lumii noastre pare să crească gradual, de la an la an, iar cetăţenii simt că ne aflăm într-o criză al cărei capăt nu îl vedem. Instituţiile europene nu au venit cu soluţii sustenabile pentru aceste crize, ci doar au oferit alternative paliative, iar deciziile Parlamentului European sunt departe de înţelegerea majorităţii cetăţenilor. Birocraţia PE acţionează ca un nivelator, fără să ia în considerare contextele particulare ale comunităţilor. Mecanismele de luare a deciziilor în PE sunt împovărătoare, rigide şi, ca urmare, deciziile sunt greu de corectat.”,

După cum însuşi mărturiseşte, hotărârea de a candida la cea mai înaltă funcţie din Parlamentul European nu a fost deloc uşoară

„Am luat această decizie pentru că eu sunt preocupat de creşterea distanţei dintre instituţiile europene şi interesele cetăţenilor noştri.As I said, it was not an easy decision, but I received the support of all my colleagues from the ENF Group. Aşa cum am spus, nu a fost o decizie uşoară, dar am primit sprijinul tuturor colegilor mei din Grupul ENF.

Sunt convins că toate grupurile politice, indiferent de orientarea lor, sunt în căutarea unui Parlament European mai democratic.

Sunt încrezător că unitatea reală şi diversitatea exprimate de motto-ul Uniunii Europene ar putea fi două concepte complementare şi la fel de importante. ", a spus Rebega.

Laurenţiu Rebega a fost ales parlamentar european pe listele PSD-PC în 2014. Ulterior a acceptat propunerea venită de la  Marine Le Pen şi a aderat la Grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţilor din Parlamentul European, devenind vicepreşedinte al acestui eurogrup.

In Parlamentul European,  Rebega este membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (AGRI) şi al Comisiei pentru Petiţii (PETI) şi membru supleant în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET), Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) şi Comisia pentru Dezvoltare regională (REGI). De asemenea, el face parte din Delegaţia la Comisia Parlamentară mixtă UE- Turcia.