Preşedintele Traian Băsescu a participat la Adunarea Generală Anuală a Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor de Marină, eveniment organizat la BNR.

Preşedintele nu a făcut declaraţii şi s-a rezumat la a-i întreba pe jurnaliştii de faţă: "Ce munciţi la ora asta?"

Preşedintele şi-a început discursul în limba engleză: "În faţa dvs nu este doar un preşedinte, este un şi un căpitan de vas şi sunt extrem de mândru de brevetul pe care tocmai l-am reînnoit. Sunt în politică din anii 90, dar niciodată nu mi-am pierdut brevetul. Cu permisiunea dvs, voi vorbi în limba română, pentru că veţi avea parte de un traducător foarte bun. Eu voi expune câteva idei pentru industria navală".

"Sunt în faţa unor oameni care, cu grijă, cu atenţie, cu respect, pregătesc stăpânii mărilor şi oceanelor. În momentul de faţă, studenţii dvs, ofiţerii şi comandanţii de astăzi stăpânesc două treimi din planetă. Ei sunt cei care asigură 90% din comerţul mondial, cu navele lor, dar mai ales cu priceperea lor. [...] Anii aceştia am trecut printr-o mare criză, se spune că cea mai mare de după criza din 1929. Discutând la nivel politic ce a însemnat criza bancară începută în SUA şi extinsă şi în Europa, mă întrebam care ar fi efectul dacă o singură zi, flota globală s-ar opri. Ar fi cu mult mai grav şi cu urmări mult mai puternice decât criza băncilor. Gândul acesta mi-a venit nu pentru că aveam nevoie de comparaţii ca politician, ci pentru că realizam că poate fi ceva şi mai rău decât criza bancară. [...] De aceea, munca dvs. mi se pare esenţială şi ea, cu certidudine, vizează răspunsuri adecvate la realităţile prezente şi viitoare [...]", a continuat Băsescu.

El a spus că viitorii ofiţeri de marină trebuie să aibă "tăria omului care înfruntă natura şi câştigă", pentru că nu se poate imagina pe puntea de comandă a unui petrolier "un om slab".

Preşedintele a vorbit despre legătură care trebuie să existe între om şi navă, spunând că "trebuie oameni puternici, rezistenţi, care să preţuiască mai mult fierul decât pe ei înşişi".