Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat pe Facebook, luni, că deputaţii social-democraţi vor vota împotriva amendamentului din Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni care prevede că procedura conversiei poate fi aplicată doar în cazurile în care gradul de îndatorare al celor care au contractat asemenea credite este mai mare de 50%.
Liviu Dragnea a precizat că deputaţii PSD vor vota în favoarea proiectului privind conversia creditelor, dar vor cere respingerea amendamentului prin care legea va fi aplicată doar pentru cei cu un grad de îndatorare mai mare de 50% din venitul lunar.
”Mâine în plen vom respinge amendamentul privind gradul de îndatorare. Astăzi s-a adoptat raportul comun al Comisiei juridice şi al Comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor, privind conversia la cursul istoric al creditelor în franci elveţieni, în limita a 250.000 CHF. Mâine raportul ajunge în plen, iar grupul PSD va vota pentru”, a scris Liviu Dragnea.
Doar persoanele fizice al căror grad de indatorare depăşeşte 50% din venitul lunar vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric, potrivit unui amendament propus de deputatul PSD Viorel Ştefan şi votat luni de 16 deputaţi din comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe, la dezbaterile privind proiectul legii privind conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni. În plus, conversia nu se va aplica contractelor de credit a căror valoare depăşeşte, separat sau cumulat, valoarea de 250.000 de franci elveţieni.
Amendamentul privind gradul de îndatorare a fost votat cu 16 voturi, fiind înregistrate opt voturi împotrivă şi o abţinere. Deputatul PNL Daniel Zamir, unul din iniţiatorii proiectului legii conversiei, s-a declarat împotriva acestui amendament.
Amendamentul care fixează un plafon de 250.000 de franci elveţieni a unui credit - sau tuturor creditelor luate de către o persoană - pentru care se aplică legea conversiei a fost aprobat cu 18 voturi pentru şi 8 voturi împotrivă.
Amendamentul privind conversia creditelor ipotecare la cursul istoric a fost votat de 22 de deputaţi, fără a se înregistra nicio abţinere şi niciun vot contra.
Proiectul legii conversiei ava r putea intra marţi la vot în plenul Camerei Deputaţilor.
Vor putea beneficia de conversie şi debitorii care au mai multe contracte de credit, cu condiţia ca valoarea cumulată a contractelor să nu depăşească 250.000 de franci elveţieni.
Proiectul de lege depus în Parlament, care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric din momentul încheierii contractului, va avea un impact asupra sistemului financiar-bancar de 1,8 miliarde lei (400 milioane euro), potrivit deputatului PNL Andreea Paul.