Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, 11 februarie, că, dacă sistemul de pensii din România nu se reformează, va „da cu subsemnatul pe cererea de demisie” din Parlament.
Deputatul s-a declarat nemulţumit de legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, de care, dacă va intra în vigoare, spune că nu va dori să beneficieze.
„Eu o să dau cu subsemnatul pe cererea de demisie. Eu cred că puteţi spune despre mine că nu sunt ‘răzgândeanu’. Şi nu fac afirmaţii fără să nu mă gândesc, chiar cred în asta. Nu am vrut să fac această afirmaţie în perioada în care se dezbătea legea, o fac acum, pentru că eu cred foarte mult în lucrul ăsta. Am fost împotrivă, nu am vrut să pun în situaţie delicată colegi de-ai mei, inclusiv care au votat, inclusiv pe cei care stăteau în afara sălii şi care le cereau celor de la PSD să voteze, că ştiţi foarte bine lucrul ăsta. Dar este o mică formă de protest sau un gest de-al meu prin care nu doresc să beneficiez de un drept de care cred că e câştigat prematur„, a afirmat Dragnea, la sediul central al PSD.
Întrebat ce părere are despre faptul că joi a avut loc o şedinţă a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar luni ar putea fi adoptate normele la legea pensiilor speciale, Dragnea s-a arătat nemulţumit de această situaţie.
„O văd foarte prost. Din păcate, după ce preşedintele a retrimis legea în Parlament, posibilităţile de modificare au fost extrem de limitate. Şi ceea ce a putut să fac atunci am făcut, am eliminat acea prevedere care mi se părea mai mult decât exagerată — ca un parlamentar să poată să beneficieze de pensie şi dacă are şase luni de mandat, nici măcar în interiorul unui mandat. Am dus-o la patru ani, e tot ceea ce am putut să fac. Este o lege de care eu nu doresc să beneficiez. Chiar iau în calcul ca, cu o zi înainte de încheierea mandatului meu, să-mi dau demisia din Parlament, pentru a nu beneficia de asta. Eu nu am abordare populistă. Dacă puteam să ducem la capăt ceea ce ar trebui să facem, o discuţie despre întregul sistem de pensii, să ne uităm la cei care au cele mai mici pensii din România şi să le creştem, atunci da, poate puteam discuta şi despre o mărire a pensiilor pentru tot sistemul. În condiţiile în care sunt milioane de pensionari care au pensii nedrepte, nu cred că este în regulă ca parlamentarii să aibă aceste pensii care nu sunt mari luate în sine, dar sunt mari în comparaţie cu restul pensionarilor”, a argumentat Dragnea.
El a arătat că are aceeaşi abordare şi în ceea ce priveşte salariile demnitarilor şi a pledat pentru continuarea şi finalizarea discuţiilor referitoare la legea salarizării pentru tot sistemul bugetar.
„Poate în următorul mandat reuşim totuşi să punem rânduială atât în sistemul de pensii din România, cât şi în sistemul de salarizare din sectorul bugetar, pentru că nu este în regulă. Sunt categorii care au primit bonificaţii, sunt categorii care au primit salarii mai mari, altele care nu au primit”, a explicat liderul PSD.
Dragnea a precizat că nu este împotriva salariilor mărite pentru diverse categorii, dar a arătat că, „din păcate, „a fost o abordare trunchiată”.
„Nu a fost o abordare strategică şi o abordare integrată. Nici mari speranţe de la actualul Guvern nu am, pentru că sunt total nemulţumit că doamna ministru al Muncii a doua oară a refuzat să vină să aibă o discuţie la comisia de muncă pe legea salarizării. Am înţeles că critică proiectul de lege pe care l-a lăsat Rovana Plumb acum trei luni de zile. Dacă a ajuns la concluzia că nu e bun, a avut trei luni de zile să vină cu un proiect de lege, măcar cu un set de principii, să discute în comisia de muncă. Deja după trei luni de zile, dacă n-a făcut nimic, nu am foarte mari speranţe că în următoarele luni se va întâmpla lucrul ăsta”, a completat preşedintele PSD.
Normele de aplicare pentru legea privind acordarea indemnizaţiilor speciale parlamentarilor care au împlinit vârsta de pensionare au fost trimise Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe pentru un aviz, a anunţat joi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
‘Au fost prezentate spre aprobare normele metodologice pe care trebuie să le aprobe Birourile reunite, apoi plenul reunit. Am considerat necesar, având în vedere riscurile inerente ale unor necoordonări cu ministerele de specialitate, un aviz, care nu este unul obligatoriu, este unul consultativ, din partea Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe. Am amânat cu două săptămâni această chestiune’, a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.