Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, care au durat doar 10 minute, că formaţiunea sa va susţine orice variantă pe care o va alege preşedintele privind noul Guvern, fiind de acord şi cu alegerile anticipate. Totodată, Oprea a anunţat că părăseşte guvernul interimar şi a anunţat vineri, la Cotroceni, că şi-a delegat atribuţiile de ministru al internelor secretarului de stat Ilie Botoş.
"În urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, UNPR, ca întotdeauna în probleme importante, de securitate naţională, îl sprijină pe preşedintele României. I-am transmis înteaga disponibilitate, ca întotdeauna, a UNPR, atât în desemnarea prim-ministrului, a viitorului Guvern", a spus Oprea.
Liderul UNPR a precizat că susţine şi varianta alegerilor anticipate, dacă se va ajunge la un asemenea consens. "Suntem total de acord şi susţinem alegerile anticipate şi tot ceea ce UNPR prin forţa parlamentarilor săi, prin forţa politică, sprijinim stabilitatea", a spus acesta.
Întrebat despre varianta unui Guvern de tehnocraţi, care să organizeze alegeri anticipate sau să conducă România până la alegerile la termen, Oprea a spus că UNPR va sprijini orice variantă pe care o va dori Klaus Iohannis. "Orice formulă pe care preşedintele României, în dialog cu partidele politice, cu delegaţii din stradă, ai poporului român, o va dori va fi sprijinită de UNPR", a explicat Oprea.
Pe de altă parte, întrebat dacă aceasta este poziţia UNPR sau a coaliţiei, Oprea a precizat că este vorba despre "mesajul UNPR", dar "coaliţia funcţionează" în continuare.
Discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia UNPR au durat doar 10 minute, fiind cele mai scurte de până acum. Toate discuţiile de joi au durat aproximativ 30 de minute, inclusiv cele cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.
Liderul UNPR Gabriel Oprea a anunţat că nu va mai participa la şedinţele guvernului interimar şi că şi-a delegat atribuţiile de ministru al internelor secretarului de stat Ilie Botoş. Acesta va asigura conducerea ministerului şi va avea drept de semnătură în perioada de tranziţie până la formarea unui nou guvern, urmând ca actul prin care preia atribuţiile de ministru să fie publicat în Monitorul Oficial.
După depunerea mandatului premierului Victor Ponta, Oprea declarase că nu va mai face parte din niciun guvern. Prezenţa sa la prima şedinţă a guvernului interimar de joi a stârnit un val de critici în mediul online.
Potrivit procedurii, după depunerea mndatului premierului, guvernul se consideră demis. Preşedintele desemnează un premier interimar din rândul miniştrilor, iar ceilalţi membrii ai cabinetului demisionar îşi continuă activitatea până la formarea unui nou guvern, votat de Parlament.
Preşedintele Klaus Iohannis a primit vineri, la Palatul Cotroceni, în cadrul consultărilor pentru formarea noului Guvern, delegaţia UNPR, condusă de Gabriel Oprea, fără să adreseze un mesaj în debutul întâlnirii, aşa cum a făcut până acum la toate celelalte întâlniri care au avut loc joi. Din delegaţia UNPR au făcut parte liderul Gabriel Oprea, senatorul Haralambie Vochiţoiu, secretarul general Neculai Onţanu, secretarul general adjunct Ion Toma şi Simona Man.
Klaus Iohannis i-a întâmpinat pe membrii delegaţiei UNPR, strângându-le mâna şi spunându-le "Bună ziua", iar apoi i-a invitat să ia loc. După ce s-au aşezat la masă, Klaus Iohannis a aşteptat câteva secunde, uitându-se către presa prezentă la debutul întâlnirii, după care i-a rugat pe jurnalişti să părăsească sala.
Preşedintele nu a adresat niciun mesaj delegaţiei UNPR şi nu a discutat cu aceştia, aşa cum a făcut, joi, în debutul consultărilor cu PSD, PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor.