Fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a declarat vineri, 16 octombrie,  la ÎCCJ, la audierea sa în dosarul Gala Bute, că i-a dat o geantă în care erau 900.000 de euro fostului ministru Elena Udrea, în cabinetul ei, din partea omului de afaceri Adrian Gărdean. Gheorghe Nastasia a devenitcunoscut în anul 2008 când a candidat la preşedinţia CJ Prahova, din partea PDL

„M-am întâlnit cu Gărdean şi Udrea la pensiunea din Buşteni. A fost o discuţie scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că e nevoie să facă nişte sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea la pensiunea mea din Buşteni. La discuţie am fost doar noi trei. I-a spus pur şi simplu. Urma să se desfăşoare Gala Bute şi cred ca pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuţie generală despre sponsorizări”, şi-a început Nastasia declaraţia în faţa judecătorilor ÎCCJ.

El a mers pe procedura simplificată prin care îşi recunoaşte faptele, în schimbul reducerii pedepsei la o treime.

„Într-una dintre discuţiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanţate de minister. Acest comision era în realitate o mită şi nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean şi că va aduce această sumă”, a spus Nastasia.

El a adăugat că în septembrie 2011 la sediul ministerului a vorbit cu Gărdean, care i-a cerut situaţia cu sumele ce urmau plătite de minister aferente lucrărilor executate de Termogaz Company SA.

„Eu, lui Gărdean, nu i-am spus ce procent să dea pentru că el mi-a lăsat de înţeles că ştie ce trebuie să facă. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geantă cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o şi mi-a spus că urmează să mai facă contracte. A venit la biroul meu din sediu şi mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta şi nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus ca sunt 900.000 euro în geantă”, a mai declarat Nastasia.

El a povestit cum, ulterior, s-a dus cu geanta cu bani în cabinetul Elenei Udrea, care nu a avut nicio reacţie.

„În ziua respectivă am remis geanta doamnei Udrea. Gărdean a stat în biroul meu circa zece minute. Am fost în cabinetul dumneaei… nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singură în birou. (…) Am lăsat geanta acolo şi i-am spus că sunt de la Gărdean şi i-am spus şi că acesta a spus că restul banilor vor fi daţi de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacţie. Nu am rămas în biroul doamnei”, a arătat Nastasia.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.