Senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat că se retrage complet din politică şi va demisiona atât din PSD, cât şi din Senat, în pregătirea votului din Parlament prin care ar urma să preia o funcţie de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, care va avea loc peste două săptămâni.

"La un moment dat, toţi trebuie să ne retragem, ştiţi cum e viaţa. (...) Întotdeauna în politică se succed generaţiile şi am apreciat că este un moment în care pot să fac mai mult în altă parte", a spus Sârbu, după şedinţa grupului PSD din Senat.

El a precizat că votul pentru numirea sa la Curtea de Conturi va avea loc peste două săptămâni şi între timp va demisiona din Senat şi din PSD.

Ulterior, Ilie Sârbu a declarat că a amânat acest moment deoarece Victor Ponta avea nevoie de ajutorul său în Senat, însă acum lucrurile sunt pe "făgaşul normal", iar Mihai Fifor va putea să-i preia atribuţiile.

"E greu de spus de ce renunţ la politică după 23 de ani. Întotdeauna în politică se succed generaţiile şi am apreciat că este un moment în care pot să fac mai mult în altă parte. (...) La un moment dat, toţi trebuie să ne retragem, ştiţi cum e viaţa", a spus Sârbu.

Acesta a precizat că motivele plecării sale nu sunt legate de vreo supărare sau vreo neînţelegere cu Liviu Dragnea, aşa cum s-a speculat în presă.

"M-am gândit la acest domeniu nu de acum, din februarie se discută, dar tot am rămas, având Victor (Ponta - n.r) nevoie, am reuşit să ţin grupul compact. (...) Acum lucrurile sunt pe făgaşul lor normal, la Senat nu cred că se poate întâmpla nimic, grupul e clădit foarte bine şi stabil. Altfel nu plecam", a adăugat Sârbu.

În privinţa lui Mihai Fifor, Sârbu a spus că noul lider de grup va putea să-i preia atribuţiile, chiar dacă la început va fi mai greu, din cauza lipsei de experienţă.

"Poate la început nu va fi la fel, cum am reuşit eu să ţin grupul în mână, dar e tânăr, are energie, e deştept, nu văd de ce n-ar putea să facă lucrul ăsta, mai ales că în trei ani de zile a învăţat destule lucruri de la mine. Numai dacă eraţi în sală să auziţi cum mă lăudau cei care vorbeau despre activitatea mea şi despre mine, numai din aia are ceva de învăţat", a spus, zâmbind, Sârbu.

Senatorul a precizat că a dorit să lucreze la Curtea de Conturi pe domenii ce vizează agricultura şi fondurile europene, având în vedere că ştie situaţia de pe vremea când era ministru şi a închis capitolele de negociere cu Uniunea Europeană pe aceste teme.

Ilie Sârbu, unul dintre "greii" PSD, urmează să părăsească astfel partidul, după 22 de ani. El a devenit membru în Organizaţia Timiş a PDSR în 1993, ocupând funcţia de vicepreşedinte al acestei filiale. În 2001, Sârbu a devenit membru în Biroul Coordonator Central al PSD, în 2004 - preşedinte al PSD Timiş, iar în 2005 - vicepreşedinte al PSD. Din 2010, el a fost lider al grupului parlamentar PSD din Senat şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

Sârbu este senator la al treilea mandat, fiind ales prima dată în Parlament în 2004.

În perioada octombrie-decembrie 2008, Ilie Sârbu a fost şi preşedinte al Senatului, fiind ales în această funcţie în urma demisiei lui Nicolae Văcăroiu, care a devenit preşedinte al Curţii de Conturi.

Ilie Sârbu a ocupat de două ori funcţia de ministru al Agriculturii, prima dată în Guvernul Năstase, în perioada 2001-2004.

El a fost de asemenea ministru al Agriculturii în primul Guvern Boc (PDL-PSD), funcţie pe care a deţinut-o până în octombrie 2009.

Ilie Sârbu, născut la 26 mai 1950, este licenţiat în Teologie şi în Ştiinţe economice.

El a deţinut, între 1981-1991, funcţia de consilier economic la Mitropolia Banatului, în perioada 1978-1981 a fost director al Seminarului Teologic Caransebeş, iar în perioada 1976-1978 profesor la aceeaşi instituţie.

În perioada 2000-2001, Ilie Sârbu a fost preşedinte al Consiliul Judeţean Timiş, iar între 1991-2000 - director general la S.C. FANGMEIER AGRO-IMPEX SRL Timişoara.

Ilie Sârbu este tatăl europarlamentarului Daciana Sârbu, căsătorită cu premierul Victor Ponta.