După programul Prima casă şi Prima maşină, românii ar putea beneficia de programul Prima fermă.

Parlamentarii UNPR au anunţat că vor iniţia programul naţional Prima fermă, program care îşi propune să vină în sprijinul Guvernului.

„În 25 martie a fost lansat, de către Guvern, noul PNDR. Practic, s-au pus la dispoziţia fermierilor sume de 205 milioane de euro pe mai multe axe. Printre acestea se distinge în mod special proiectul de încurajare pentru tinerii fermieri. Sunt 111 milioane de euro care vor pleca, până la sfârşitul lunii octombrie, pentru a încuraja tinerii fermieri să-şi pornească proiecte. Faptul că după trei săptămâni interesul este relativ scăzut, poate şi pentru că nu a fost suficient de bine comunicat către aceştia, iniţiem la nivelul partidului nostru, prin parlamentari, dorim să sprijinim Guvernul şi să propunem un set de măsuri în vederea dezvoltării unui proiect denumit „Prima fermă”. Deci, aşa cum avem „Prima casă”, cum avem „Prima maşină”, este cred momentul să ne gândim foarte serios la ceea ce se întâmplă în agricultura din România”, a declarat deputatul UNPR Valeriu Steriu, citat de agerpres.ro.

Steriu a spus că există probleme mari legate de structură, în condiţiile în care cifrele spun că peste 37% dintre fermieri sunt mai vârstnici de 65 de ani, că există 3,8 milioane de exploataţii, iar 74% din terenul lucrat în România se lucrează pe suprafeţe mai mici de 2 hectare.

„Ne dăm seama că sunt nişte probleme mari legate de structură. Avem aceşti bani, e păcat să-i risipim, este păcat să nu-i folosim într-un mod constructiv. Şi atunci ne propunem ca, împreună cu băncile, dar şi cu instituţiile financiare nebancare, pentru că sincer acestea au fost mult mai prezente în viaţa agricolă în ultimii ani (…), să sprijinim achiziţia de terenuri. Fondurile de garantare vin alături de bănci să ofere garanţia necesară tinerilor fermieri. Agenţia pentru finanţarea investiţiilor rurale, cea care derulează banii în subordinea Ministerului Agriculturii, este cea care a lansat acest PNDR actual şi care are monitorizarea depunerii de proiecte. (…) Această birocraţie generează în final riscul foarte mare pentru a cădea pe lângă, o eroare se poate petrece, şi ceea ce înseamnă astăzi supraveghere a fondurilor europene mai degrabă descurajează utilizarea acestora. Tocmai de aceea susţinem nevoia unuia astfel de proiect. ‘Prima fermă’ trebuie să fie un proiect naţional prin care să vedem poate în primul an câteva sute, poate chiar mii de tineri pornind o activitate care în doi sau în trei ani va fi cu siguranţă o activitate care va contribui semnificativ la Produsul Intern Brut”, a explicat deputatul UNPR.