Consiliul Naţional al PSD a aprobat, vineri, rezoluţia prin care interzice ocuparea funcţiilor politice sau demnităţilor publice numite de către membrii de partid aflaţi în diferite stadii de cercetare penală sau care sunt condamnaţi pentru cazuri de corupţie.
 
Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a prezentat cele cinci principii care vor fi aplicate în astfel de cazuri. 
 
Astfel, membrii de partid inculpaţi în dosare de corupţie, la punerea în mişcare a acţiunii penale, îşi pierd, după caz, funcţia de membru al Guvernului sau de conducere din Parlament.
 
Membrii de partid arestaţi preventiv în cazuri de corupoţie îşi pierd automat funcţia politică în cadrul PSD.
 
Membrii de partid trimişi în judecată în cazuri de corupţie îşi pierd funcţia în care au fost numiţi cu sprijinul PSD şi sunt suspendaţi din funcţia politică în care au fost aleşi.
 
Membrii de partid condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie îşi pierd automat funcţia din partid şi sunt suspendaţi din calitatea de membru de partid. 
 
Membrii de partid condamnaţi definitv pentru fapte de corupţie îşi pierd defintiv calitatea de membru al PSD. 
 
Premierul Victor Ponta a anunţat că a fost foarte atent cu această rezoluţie, pentru că produce efecte politice dar şi juridice. 
 

"Am fost foarte atent la tot ce înseamnă acest punct, politic şi juridic. Repet, din momentul adoptării sale de către Consiliul Naţional, produce efecte politice, nu juridice, pentru că nu suntem instanţe de judecată. Dar, aşa cum domnul Vâlcov s-a retras din funcţia de ministru, dacă va fi orice altă situaţie din cele prezăzute în rezoluţia adoptată, evident că se va proceda în consecinţă."