Nu mai sunt locuri în penitenciare, iar ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, consideră că ar fi nevoie de un miliard de euro, pentru a construi mai multe închisori. În acest moment, deficitul este de 11.000 de locuri.

Ministrul Justiţiei adaugă că infrastructura actuală este învechită şi nu poate asigura deţinuţilor condiţii decente.

Robert Cazanciuc susţine că oricât s-ar investi în penitenciarele vechi, aceastea nu vor putea oferi condiţii decente de detenţie. Potrivit ministrului Justiţiei, este nevoie de investiţii masive pentru a construi noi puşcării.

„Este nevoie reală de un miliard de euro pentru a construi mai multe penitenciare care să acopere deficitul de 10-11.000 de locuri în momentul de faţă. Asta înseamnă penitenciare noi, plus investiţii în penitenciarele vechi pentru a încerca să le aducem la limita demnităţii umane. Discutăm despre un sistem învechit de infrastructură şi indiferent cât încercăm noi să investim nu avem cum să transformăm un penitenciar construit la 1800 şi ceva sau la 1900 într-unul în care să ai condiţii decente de detenţie ca să nu mai spun de încercarea de reabilitare”, a spus Cazanciuc, potrivit Mediafax.

Ministrul a mai spus că pentru a se realiza aceste investiţii este nevoie de o dezbatere publică deoarece societatea nu este pregătită să aloce o asemenea sumă pentru sistemul de penitenciar. Cazanciuc a dat exemplul ministrul de justiţie din Italia care a făcut un asemenea demers în urmă cu un an.