Deputaţii din Comisia juridica au avizat pozitiv, duminică seara, toate cele cinci cereri, venite din partea DNA, care o vizează pe Elena Udrea, respectiv trei de încuviinţare a arestării preventive şi două de începere a urmării penale.

Primul vot a fost cel pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul "Gala Bute". S-au înregistrat 20 de voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă, potrivit B1 TV.

A urmat votul pentru încuviinţarea arestării preventive, în acelaşi dosar: 17 deputaţi jurişti au votat, trei s-au declarat împotrivă şi s-au înregistrat trei abţineri.

Deputaţii jurişti au dat un aviz pozitiv şi pentru urmărirea penală a Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft. Astfel, 21 de parlamentari au votat în favoare şi unul s-a abţinut.

De asemenea, 16 voturi au dat deputaţii jurişti şi pentru încuviinţarea arestării preventive a Elenei Udrea, în dosarul Microsoft. În ceea ce priveşte ultima cerere de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv, în dosarul Microsoft, 18 deputaţi jurişti au votat pentru un aviz pozitiv.

Rapoartele sunt consultative, iar o decizie pentru cele două cereri de încuviinţare a urmării penale şi trei pentru încuviinţarea arestării preventive urmează a fi luate luni, în plenul Parlamentului.
 
Şedinţa comisiei s-a desfăşurat cu uşile închise, iar la dezbateri a participat şi Elena Udrea, însoţită de trei avocaţi.

Dosarele Elenei Udrea

În dosarul "Gala Bute", avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În aceeaşi cauză, DNA ceruse, luni, aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenţă - două în legatură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft, din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-Romania -, spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PMP pentru aceste infracţiuni.

De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru iînlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea, în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar, când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.