Liderii partidelor PSD şi PNL promit că vor include în statut prevederi care să le permită să se despartă mai repede şi mai uşor de acei membri care sunt personaje principale ale unor dosare de corupţie, scrie Digi24.ro

Victor Ponta promite că va propune, la viitorul Consiliu Naţional al PSD, ca statutul să fie modificat şi să prevadă excluderea din partid a celor care au fost arestaţi preventiv sau trimişi în judecată.

Eu nu vreau să ne mai rugăm de un senator sau de un deputat să îşi dea demisia. Vrem să avem în statut. Ai fost arestat preventiv, condamnat, trimis în judecată, care sunt consecinţele referitoare la funcţiile politice - nu ne referim la funcţiile alese, că nu poţi să dai afară un senator, un deputat, poţi să îl dai afară din partid”, a spus Victor Ponta, preşedintele PSD.

După ce au decis excluderea lui Tudor Chiuariu, care a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure din judeţul Bacău, liderii PNL spun că vor introduce şi în statut această măsură.

Am avut episodul Tudor Chiuariu. Nu credem că a fost bine, pentru că a durat atât de mult. Măsurile vor fi graduale, plecând de la suspendarea din funcţia de conducere, trecând prin suspendarea din funcţia de membru, până la, evident, pierderea definitivă a calităţii de membru”, a declarat Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL.

Unii dintre parlamentarii liberali nu cred însă că este nevoie de prevederi speciale în statut.

„Există suficiente prevederi ale Statutului care să permită parlamentarului sau demnitarului aflat într-o situaţie mai puţin plăcută pentru partid să ia o atitudine care să ducă la neimplicarea partidului în problematica personală a fiecărui membru”, a susţinut Ioan Oltean, deputat PDL.

O altă idee vine de la social-democratul Valeriu Zgonea, care spune că fiecare partid trebuie să fie obligat, prin lege, să aibă în statut prevederi care să-i excludă pe cei care au probleme cu justiţia.

Statutul PSD prevede în acest moment că îşi pierd automat calitatea de membri cei care sunt condamnaţi definitiv în instanţă. Aceeaşi prevedere se găsea şi în statutul PDL.