Premierul Victor Ponta a afirmat că, în calitate de preşedinte, ar organiza în mandatul său, poate chiar până în 2016, un referendum privind forma de guvernământ care trebuie să existe în România, arătând că românii optează pentru republică, dar monarhia a obţinut în timp o mare atractivitate.

"Cred că în anii care urmează va trebui în România să existe un moment nu doar de dezbatere publică, ci un moment de decizie - ceea ce înseamnă referendum - legat de forma de guvernământ. Eu cred că majoritatea românilor sunt - şi azi, când vorbim - pentru forma de republică, monarhia însă a căpătat, faţă de perioada nostalgică de la început, o mult mai mare atractivitate şi cred că ar trebui, undeva în decursul mandatului meu, poate chiar până în 2016, să avem un asemenea referendum legat de forma de guvernământ. Eu aş face un asemenea referendum", a spus Ponta la România TV.

El s-a referit la acest referendum ca o variantă posibilă în care ar fi dispus să demisioneze din postul de preşedinte, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.