Departamentul american de Stat a anunţat vineri că dispune de informaţii conform cărora Rusia a masat tancuri şi piese de artilerie în anumite amplasamente din sud-vestul ţării şi există posibilitatea ca aceste echipamente militare să ajungă în mâinile insurgenţilor rusofoni din estul Ucrainei, relatează agenţia Reuters.

„Avem informaţii că un număr suplimentar de tancuri au fost pregătite“ pentru a fi furnizate separatiştilor rusofoni din Ucraina, a declarat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane. „Avem de asemenea informaţii că armata rusă a masat piese de artilerie într-un amplasament din sud-vestul Rusiei, inclusiv un tip de piese de artilerie folosite de forţele ucrainene, dar care au fost retrase din dotarea armatei ruse“, a adăugat ea.

Pe de altă parte, Jennifer Psaki a precizat că Statele Unite au obţinut şi informaţii ce atestă că Rusia a redesfăşurat trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, confirmând astfel declaraţia de joi a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a anunţat că cel puţin câteva mii de soldaţi ruşi au fost din nou dislocaţi la graniţa ruso-ucraineană.