Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis miercuri ca Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să ofere gratuit medicamente noi către şapte bolnavi de cancer, potrivit Agerpres.

Şapte pacienţi bolnavi de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru a avea acces mai rapid la tratamente şi medicamente noi, care nu se regăsesc pe lista de medicamente compensate sau gratuite, deoarece autorităţile nu au actualizat-o.

În decizia instanţei sunt enumerate şi medicamente ce trebuie oferite în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) celor şapte pacienţi: Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Ipilimumab (denumire comercială Yervoy), Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma), Crizotinibum (denumire comercială Xalkori).

Deşi decizia nu este definitivă, ea este executorie.

Medicamentele noi ar fi trebuit să intre pe lista de gratuităţi la 1 aprilie, însă actualizarea listei a fost amânată pentru luna octombrie.

Alianţa Pacienţilor Cronici a anunţat că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu întârzierea actualizării listei cu medicamente compensate pentru bolnavii de cancer.

Pe lista de medicamente compensate ar trebui să intre aproape 130 de tratamente noi, împotriva cancerului, hepatitei sau diabetului, însă Ministerul Sănătăţii a aprobat introducerea doar a 17 molecule noi, pentru pacienţii cu boli rare.