Statele Unite oferă recompense de 18 milioane de dolari pentru informaţii ce ar putea conduce la arestarea a patru "terorişti" care operează în Africa de Vest şi de Nord, a anunţat vineri diplomaţia americană, relatează AFP, conform Mediafax.
 
În cadrul programului Recompense pentru Justiţie, Departamentul de Stat oferă cinci milioane de dolari pentru prinderea lui Khalid al-Barnawi, presupusul lider al Ansaru, o grupare islamistă armată din Nigeria, zece milioane de dolari pentru capturarea a doi fondatori ai Mişcării pentru Monoteism şi Jihad în Africa de Vest (Mujao), Hamad al-Khairi şi Ahmed al-Tilemsi, şi trei milioane de dolari pentru arestarea lui Abu Yousouf al-Muhajir, un expert en explozivi şi fost membru al unui grupări extremiste egiptene (TWJ-Egipte) activ în Sinai între 2004 şi 2006.
 
Al-Barnawi, care ar avea aproximativ 30 de ani şi ar acţiona în Nigeria şi Niger, a fost desemnat drept "terorist internaţional", de către Departamentul de Stat, în iunie 2012.
 
Hamad al-Khairi şi Ahmed al-Tilemsi sunt înscrişi pe lista neagră a "teroriştilor internaţionali". Cei doi au fondat Mujao, o grupare islamistă ce operează în Mali şi Niger. Această grupare este responsabilă de răpirea mai multor francezi.
 
Abu Yousouf al-Muhajir ar fi implicat în comiterea mai multor atentate în Egipt, inclusiv contra intereselor americane.
 
Programul Recompense pentru Justiţie a fost lansat în 1984, în urma şocului produs de atentatele antiamericane din 1983 de la Beirut şi Kuwait, şi a costat până în prezent 125 milioane de dolari, o sumă vărsată în conturile a 80 de informatori ce au oferit detalii care au condus la prinderea a zeci de "terorişti", potrivit Departamentului de Stat.