Forţele ucrainene şi-au intensificat marţi ofensiva împotriva separatiştilor în zona bastionului prorus Slaviansk, în est, unde au loc tiruri susţinute, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, relatează AFP.

La Lugansk, unde luni au avut loc confruntări puternice, grănicerii au anunţat că situaţia era calmă, dar că insurgenţii continuau să îi încercuiască, alimentând temeri cu privire la un nou asalt.

„O fază ofensivă activă a operaţiunii antiteroriste este în curs în jurul Slavianskului“, a scris Arsen Avakov într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. „Populaţia paşnică de la Slaviansk, Kramatorsk şi Krasnîi Liman este rugată să nu-şi asume riscuri la adresa vieţii, să rămână acasă şi să nu se apropie de locurile în care sunt concentraţi terorişti“, a adăugat el.

Ministrul a precizat că schimburi de tiruri intense au avut loc la Semenivka, în urma unui atac cu lansatoare de rachete al teroriştilor asupra unor tancuri aparţinând armatei ucrainene. El a anunţat că forţele ucrainene au distrus baraje aparţinând insurgenţilor.

Slaviansk, un bastion al rebeliunii în estul ţării de aproape două luni, este încercuit de către forţele ucrainene, provocând lupte şi schimburi de tiruri sporadice.

În regiunea vecină, Lugansk, sute de rebeli au luat cu asalt, luni, un post de grăniceri, provocând, potrivit acestora din urmă, opt răniţi în rândul militarilor şi cinci morţi în rândul separatiştilor.

Situaţia s-a calmat luni seara, iar noaptea de luni spre marţi a fost calmă, au anunţat grănicerii într-un comunicat.

Însă separatiştii rămân staţionaţi în jurul unităţii grănicerilor, provocând temeri cu privire la lansarea unui nou asalt, a adăugat aceeaşi sursă.

O explozie a avariat, luni, sediul Administraţiei regionale de la Lugansk, cartierul general al separatiştilor, care au numărat patru morţi şi au acuzat tiruri dintr-un avion de vânătoare ucrainean. Kievul a afirmat că insurgenţii au provocat explozia, manipulând explozivi.