Gruparea jihadistă Statul Islamic a difuzat marţi o înregistrare video cu un bărbat care este ars de viu într-o cuşcă şi despre care afirmă că este pilotul iordanian capturat după prăbuşirea unui avion militar F-16 în Siria, la finalul lunii decembrie.

Maaz al-Kassasbeh a fost capturat după prăbuşirea avionului său F-16 deasupra Siriei, unde el desfăşura un raid asupra poziţiilor SI, în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste.

Potrivit Reuters, pe reţeaua Twitter simpatizanţi ai SI au postat cinci fotografii în care pilotul iordanian Maaz al-Kassasbeh apare în timp ce arde de viu, scrie Lexpress.fr

În urmă cu o săptămână, gruparea SI ameninţase că va executa un ostatic japonez şi un pilot iordanian dacă Ammanul nu va elibera o jihadistă irakiană, aflată în închisoare şi condamnată la moarte. Înregistrarea, ce fusese postată pe 27 ianuarie pe site-urile jihadiste, arăta o fotografie cu ostaticul japonez Kenji Goto, care ţine fotografia pilotului iordanian capturat de SI, Maaz al-Kassasbeh.

În vârstă de 44 de ani, jihadista Sajida al-Rishawi este deţinută într-o închisoare iordaniană de la condamnarea sa la moarte în septembrie 2006, pentru acte teroriste datând din 9 noiembrie 2005. În acea zi, trei atentate sinucigaşe, comise în special de soţul ei, au devastat trei hoteluri din Amman, cauzând moartea a 60 de persoane.