Miliardarul Petro Poroşenko, supranumit şi Regele Ciocolatei, este noul preşedinte al Ucrainei. Potrivit sondajelor exit-poll, el şi-a asigurat victoria din primul tur de scrutin.

Fostul premier Iulia Timoşenko, clasată pe locul doi, lasă să se înţeleagă că-şi va recunoaşte înfrângerea după numărarea tuturor voturilor. Mai multe state occidentale, printre care şi România, au salutat rezultatul. Alegerile au fost boicotate de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, unde mulţi alegători au rămas acasă de teamă să nu fie agresaţi de insurgenţi.

Pe întreg teritoriul Ucrainei, Poroşenko a obţinut 55,9%, Timoşenko 12,9%, Liaşko 8%.

Miliardarul Petro Poroşenko a câştigat prezidenţialele din Ucraina din primul tur de scrutin. A obţinut peste 55 la sută din voturi, potrivit exit poll-urilor. Cunoscut pentru apropierea sa de Occident, Poroşenko a declarat în faţa susţinătorilor că nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia.

Fostul premier Iulia Timoşenko s-a clasat pe locul doi la alegerile din Ucraina. Prinţesa Gazului şi-a asigurat 13 la sută din sufragii.

Votarea s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată în estul ţării, dominat de separatiştii proruşi. Aici, unele secţii de votare au fost pregătite în mare grabă iar altele nici măcar nu au fost deschise.
La Doneţk, separatiştii au organizat chiar un miting împotriva alegerilor. Iar membrii unei grupări armate rebele au tras focuri în aer, ca protest faţă de moartea unor camarazi ai lor într-o luptă cu forţele guvernamentale.

Câteva sute de oameni au încercuit, apoi, reşedinţa magnatului Rinat Ahmetov, în dorinţa de a-l pedepsi pentru sprijinul pe care-l acordă autorităţilor de la Kiev.

Magnatul era, însă, plecat la Kiev iar după o vreme manifestanţii s-au liniştit. Cât despre noul preşedinte Petro Poroşenko, potrivit unei deputate ucrainene, el ar cunoaşte limba română şi ar fi vorbit, în public, în limba noastră, la prezentarea unui sondaj.